MUFFINY Z JAGODAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Niebo w gębie w szczycie owocowego sezonu! Uwielbiam jagody, moim hitem są jagodzianki ale niestety wymagają one sporo pracy i czasu. Jeżeli szukacie czegoś szybszego i równie efektownego wypróbujcie te muffiny - robi się je naprawdę szybko a efekt jest zniewalający.


SKŁADNIKI

500 g jagód

500 g mąki pszennej

300 g białego cukru

250 ml mleka 2%

200 g masła

4 szt. jajek

4 łyżeczki proszku do pieczenia

pomarańcza (lub skórka pomarańczowa)

Polewa

100 g czekolady białej

4 łyżki mleka 2%

1 łyżka śmietany 18%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
239
11,9%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
32,9g
16,5%
Tluszcze
10g
16,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Formę lub foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. 
  3. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem po czym obieraczką do warzyw zetrzyj z niej skórkę i odłóż, przyda się za chwilę. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  5. Jagody opłucz i zostaw na durszlaku żeby dobrze obciekły. 
  6. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier
  7. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, rozkłócone jajka, mleko i skórkę startą z pomarańczy
  8. Delikatnie wymieszaj razem zawartość obu misek, wrzuć jagody (zostaw trochę do udekorowania) i wymieszaj. 
  9. Papilotki napełnij ciastem. 
  10. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. 
  11. W międzyczasie przygotuj polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej białą czekoladę z dodatkiem mleka. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną
  12. Po wystudzeniu muffinki polej polewę i udekoruj pozostałymi jagodami


Muffiny z jagodami Przepis

Muffiny z jagodami Przepis