MUFFINY Z JAGODAMI Muffiny z jagodami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 24 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Kasia@MilionSmaków Niebo w gębie w szczycie owocowego sezonu! Uwielbiam jagody, moim hitem są jagodzianki ale niestety wymagają one sporo pracy i czasu. Jeżeli szukacie czegoś szybszego i równie efektownego wypróbujcie te muffiny - robi się je naprawdę szybko a efekt jest zniewalający. SKŁADNIKI 500 g jagód500 g mąki pszennej300 g białego cukru250 ml mleka 2%200 g masła4 szt. jajek4 łyżeczki proszku do pieczenia1 pomarańcza (lub skórka pomarańczowa)Polewa100 g czekolady białej4 łyżki mleka 2%1 łyżka śmietany 18% Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 239 11,9% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 32,9g 16,5% Tluszcze 10g 16,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 245 12,2% Bialko 4,3g 2,9% Weglow... 33,8g 16,9% Tluszcze 10,3g 17,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Formę lub foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem po czym obieraczką do warzyw zetrzyj z niej skórkę i odłóż, przyda się za chwilę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Jagody opłucz i zostaw na durszlaku żeby dobrze obciekły. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, rozkłócone jajka, mleko i skórkę startą z pomarańczy. Delikatnie wymieszaj razem zawartość obu misek, wrzuć jagody (zostaw trochę do udekorowania) i wymieszaj. Papilotki napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W międzyczasie przygotuj polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej białą czekoladę z dodatkiem mleka. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Po wystudzeniu muffinki polej polewę i udekoruj pozostałymi jagodami.