MUFINKI Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I CYNAMONEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Aromatyczne, nie za słodkie, owocowe mufinki z migdałami stanowią pożywny posiłek zarówno jako drugie śniadanie jak i popołudniowy deser do kawy. Najlepiej smakują na ciepło.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia: Przepisy z serca domu".


SKŁADNIKI

2 szt. jabłek

250 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)

2 łyżeczki cynamonu

125 g cukru trzcinowego (plus 4 łyżeczki do posypania)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml miodu

60 ml jogurtu naturalnego

125 ml oleju roślinnego (może być rzepakowy)

2 szt. jajek

75 g migdałów

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
285
14,2%
Bialko
5,2g
3,5%
Weglow...
34,6g
17,3%
Tluszcze
13,9g
23,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzać piekarnik do 200° C i wyłożyć blaszkę do mufinek papierowymi foremkami.
  2. Obrać jabłka i pokroić w kostkę.
  3. Odmierzyć do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu.
  4. W osobnej miseczce zmieszać cukier trzcinowy, miód, jogurt, olej roślinny i jajka.
  5. Posiekać grubo migdały i wrzucić połowę do miski z mąką, a resztę wsypać do małej miseczki. Dodać do niej łyżeczkę cynamonu i 4 dodatkowe łyżeczki cukru trzcinowego. To będzie posypka mufinek.
  6. Wymieszać mokre składniki z suchymi i dodać do nich pokrojone jabłka. Delikatnie wszystko wymieszać.
  7. Przełożyć masę do papierowych foremek i oprószyć posypką.
  8. Piec około 20 minut aż mufinki wyrosną.


Mufinki z jabłkami, migdałami i cynamonem Przepis

Mufinki z jabłkami, migdałami i cynamonem Przepis

Mufinki z jabłkami, migdałami i cynamonem Przepis