MULE W WINIE Mule w winie KATEGORIE Przekąski Obiady Ryby i owoce morza Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Bardzo prosty przepis na przygotowanie muli. Kilka składników, trochę przypraw i minimalny czas przygotowania. Wychodzi pyszne! Jeśli nie jedliście muli w takiej wersji to koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI 1 kg muli2 łyżki masła klarowanego1 cebula szalotka2 ząbki czosnku świeżego¾ szklanki wina białego wytrawnego2 szt. liści laurowych1 łyżeczka tymianku suszonego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 101 5% Bialko 9,5g 6,3% Weglow... 4,2g 2,1% Tluszcze 3,7g 6,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 1285 64,3% Bialko 121,4g 80,9% Weglow... 54g 27% Tluszcze 46,6g 77,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zacznij od wyczyszczenia muli. Zeskrob z nich narośla i umyj pod bieżącą, zimną wodą. (Pamiętaj, żeby ich nie moczyć w wodzie, bo zaczną się otwierać i ważne - koniecznie wyrzuć te, które nie są zamknięte - najprawdopodobniej są zepsute). Do garnka wrzuć masło i jak się rozpuści dodaj posiekaną szalotkę. Jak się zeszkli to dorzuć drobno posiekany czosnek. Podsmażaj tak z 2 minuty i dodaj pozostałe przyprawy. Wlej wino i jak się zagotuje włóż mule. Przykryj i gotuj około 7 minut. Na koniec przełóż mule do talerza - najlepiej do głębszego, żeby wlać też trochę sosu, w którym można moczyć na przykład bagietkę.