MULE W WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bardzo prosty przepis na przygotowanie muli. Kilka składników, trochę przypraw i minimalny czas przygotowania.
Wychodzi pyszne! Jeśli nie jedliście muli w takiej wersji to koniecznie spróbujcie.


SKŁADNIKI

1 kg muli

2 łyżki masła klarowanego

cebula szalotka

2 ząbki czosnku świeżego

¾ szklanki wina białego wytrawnego

2 szt. liści laurowych

1 łyżeczka tymianku suszonego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
101
5%
Bialko
9,5g
6,3%
Weglow...
4,2g
2,1%
Tluszcze
3,7g
6,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od wyczyszczenia muli. Zeskrob z nich narośla i umyj pod bieżącą, zimną wodą. (Pamiętaj, żeby ich nie moczyć w wodzie, bo zaczną się otwierać i ważne - koniecznie wyrzuć te, które nie są zamknięte - najprawdopodobniej są zepsute).
  2. Do garnka wrzuć masło i jak się rozpuści dodaj posiekaną szalotkę.
  3. Jak się zeszkli to dorzuć drobno posiekany czosnek.
  4. Podsmażaj tak z 2 minuty i dodaj pozostałe przyprawy.
  5. Wlej wino i jak się zagotuje włóż mule.
  6. Przykryj i gotuj około 7 minut.
  7. Na koniec przełóż mule do talerza - najlepiej do głębszego, żeby wlać też trochę sosu, w którym można moczyć na przykład bagietkę.


Mule w winie Przepis

Mule w winie Przepis