MULE W WINIE I BULIONIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Mule to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak to bywa w przypadku popularnych w wielu krajach produktów i dań istnieje kilka wersji tego jak je najprościej przyrządzić. Można w winie, można w bulionie, można w winie i bulionie na raz - i to właśnie dziś na naszym stole.
Szybko (poza czyszczeniem i przebieraniem muli), prosto i smacznie. Najlepiej jeszcze rozkoszować się nimi z kieliszkiem dobrego białego wina w ręce.


SKŁADNIKI

1 kg muli

2 szt. cebuli szalotki

pół szklanki natki pietruszki

2 łyżki masła

1 szklanka wina białego wytrawnego

1 szklanka bulionu warzywnego


PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj mule pod zimną bierzącą wodą (nie mocz w wodzie, bo się otworzą i będą do wyrzucenia).
  2. Podczas mycia trzeba wyrzucić wszystkie popękane muszle.
  3. Jeśli są jakieś otwarte to można nimi delikatnie postukać o blat i odłożyć na 2 - 3 minuty. Jeśli po tym czasie się szczelnie zamkną to nadają się do jedzenie. Jeśli pozostaną otwarte to trzeba je wyrzucić!
  4. Drobno posiekaj szalotkę i natkę pietruszki.
  5. Rozgrzej masło w głębokim garnku.
  6. Wrzuć szalotkę i zeszklij.
  7. Dodaj natkę i wymieszaj.
  8. Wlej wino i bulion.
  9. Jak się zagotuje wrzuć mule.
  10. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut pod przykryciem.
  11. Odcedź mule i wyrzuć te, które się nie otworzyły (można się poważnie pochorować).
  12. Przełóż je na talerze i posyp posiekaną natką.
  13. Świetnie smakuje podane z bagietką czosnkową lub innym chrupiącym pieczywem.


Mule w winie i bulionie Przepis

Mule w winie i bulionie Przepis

DODAJ KOMENTARZ