MULE W WINIE I BULIONIE Mule w winie i bulionie KATEGORIE Ryby i owoce morza Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.69)16 Michał@MilionSmaków Mule to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak to bywa w przypadku popularnych w wielu krajach produktów i dań istnieje kilka wersji tego jak je najprościej przyrządzić. Można w winie, można w bulionie, można w winie i bulionie na raz - i to właśnie dziś na naszym stole. Szybko (poza czyszczeniem i przebieraniem muli), prosto i smacznie. Najlepiej jeszcze rozkoszować się nimi z kieliszkiem dobrego białego wina w ręce. SKŁADNIKI 1 kg muli2 szt. cebuli szalotkipół szklanki natki pietruszki2 łyżki masła1 szklanka wina białego wytrawnego1 szklanka bulionu warzywnego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 78 3,9% Bialko 7,4g 4,9% Weglow... 3,8g 1,9% Tluszcze 2,3g 3,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 1333 66,7% Bialko 126,3g 84,2% Weglow... 65,4g 32,7% Tluszcze 40,1g 66,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj mule pod zimną bieżącą wodą (nie mocz w wodzie, bo się otworzą i będą do wyrzucenia). Podczas mycia trzeba wyrzucić wszystkie popękane muszle. Jeśli są jakieś otwarte to można nimi delikatnie postukać o blat i odłożyć na 2 - 3 minuty. Jeśli po tym czasie się szczelnie zamkną to nadają się do jedzenie. Jeśli pozostaną otwarte to trzeba je wyrzucić! Drobno posiekaj szalotkę i natkę pietruszki. Rozgrzej masło w głębokim garnku. Wrzuć szalotkę i zeszklij. Dodaj natkę i wymieszaj. Wlej wino i bulion. Jak się zagotuje wrzuć mule. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut pod przykryciem. Odcedź mule i wyrzuć te, które się nie otworzyły (można się poważnie pochorować). Przełóż je na talerze i posyp posiekaną natką. Świetnie smakuje podane z bagietką czosnkową lub innym chrupiącym pieczywem.