MURZYNEK Z GRUSZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.47)
Murzynek był kiedyś jednym z najpopularniejszych ciast w okresie jesienno - zimowym.
Nic dziwnego, robi się go łatwo, zawsze się udaje, a ciasta czekoladowe rozgrzewają i relaksują gdy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów.
Do murzynka pasuje wiele różnych dodatków - dziś proponuję gruszki, które idealnie komponują się z czekoladą.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

pół opakowania masła

1 szklanka białego cukru

5 szt. jajek

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao ciemnego

1 opakowanie cukru waniliowego

3 szt. gruszki nashi

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
225
11,3%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
31,1g
15,6%
Tluszcze
9,5g
15,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło włóż do rondelka i powoli rozpuść na małym ogniu
  2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i kakao.
  3. Mieszaj aż się rozpuści
  4. Dolej jedną trzecią szklanki wody oraz olej
  5. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia
  6. Rozdziel żółtka od białek
  7. Zółtka dodaj do wystudzonej masy kakaowej i wymieszaj
  8. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
  9. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
  10. Tortownice o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą (na dno warto włożyć papier do pieczenia)
  11. Wlej ciasto
  12. Gruszki obierz i wytnij z nich gniazda nasienne
  13. Pokrój je w plasterki o grubości około pół centymetra
  14. Powkładaj je w ciasto, część pionowo a część płasko na cieście
  15. Piecz około 30 minut w termoobiegu w 180 stopniach


Murzynek z gruszkami Przepis

Murzynek z gruszkami Przepis

Murzynek z gruszkami Przepis