MURZYNEK Z GRUSZKAMI Murzynek z gruszkami KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 3.47)19 Michał@MilionSmaków Murzynek był kiedyś jednym z najpopularniejszych ciast w okresie jesienno - zimowym. Nic dziwnego, robi się go łatwo, zawsze się udaje, a ciasta czekoladowe rozgrzewają i relaksują gdy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów. Do murzynka pasuje wiele różnych dodatków - dziś proponuję gruszki, które idealnie komponują się z czekoladą. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennejpół opakowania masła1 szklanka białego cukru5 szt. jajek3 łyżki oleju rzepakowego3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao ciemnego1 opakowanie cukru waniliowego3 szt. gruszki nashiszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 225 11,3% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 31,1g 15,6% Tluszcze 9,5g 15,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 307 15,4% Bialko 5,7g 3,8% Weglow... 42,4g 21,2% Tluszcze 12,9g 21,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło włóż do rondelka i powoli rozpuść na małym ogniuDodaj cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszaj aż się rozpuściDolej jedną trzecią szklanki wody oraz olejWymieszaj i odstaw do ostygnięciaRozdziel żółtka od białekZółtka dodaj do wystudzonej masy kakaowej i wymieszajBiałka ubij na sztywno ze szczyptą soliDodaj do masy i delikatnie wymieszajTortownice o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą (na dno warto włożyć papier do pieczenia)Wlej ciastoGruszki obierz i wytnij z nich gniazda nasiennePokrój je w plasterki o grubości około pół centymetraPowkładaj je w ciasto, część pionowo a część płasko na cieściePiecz około 30 minut w termoobiegu w 180 stopniach