MURZYNEK Z SEREM BEZGLUTENOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 4.53)
Połączenie kakaowego murzynka z sernikiem w zdrowej wersji bezglutenowej. Aby było jeszcze lepiej cukier został zastąpiony ksylitolem. Dodatek powideł do ciemnego ciasta sprawia, ze jest ono bardziej mokre i mniej sypkie niż w wersji bez nich. Murzynek jest doskonałą alternatywą dla słodkich i ciężkich ciast świątecznych, może stanowić także pełnowartościową przekąskę w ciągu dnia.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g masła

2 szt. jajek

130 ml mleka 2%

60 g ksylitolu

4 łyżki kakao ciemnego

80 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki gryczanej

50 g mąki jaglanej

60 g mąka z amarantusa

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej bezcukrowe z własnych zapasów lub ekologiczne)

Masa serowa

500 g twarogu sernikowego zmielonego

70 g ksylitolu

2 szt. jajek

80 g masła

40 g mąka z amarantusa

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
271
13,5%
Bialko
7,9g
5,3%
Weglow...
25,3g
12,6%
Tluszcze
16,9g
28,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki na ciasto: masło, ksylitol, mleko i kakao zagotować i odstawić do przestygnięcia.
  2. W tym czasie zająć się masą sernikową: utrzeć masło z ksylitolem, po czym dodawać twaróg oraz jajka i wszystko zmiksować razem z mąką amarantusową.
  3. Do przestudzonej masy kakaowej dodać jajka, mąki oraz sodę i zmiksować.
  4. Na koniec wymieszać ciasto z powidłami.
  5. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach około 30 x 22 cm.
  6. Na wierzch wykładać porcjami masę serową tworząc okręgi.
  7. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 45 minut.


Murzynek z serem bezglutenowy Przepis

Murzynek z serem bezglutenowy Przepis