MURZYNEK ZE ŚLIWKAMI Murzynek ze śliwkami KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 24 OCEŃ (średnia: 3.89)23 Kasia@MilionSmaków Klasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe :) SKŁADNIKI 450 g śliwek świeżych (węgierek)2 szklanki mąki pszennej1½ szklanki białego cukru100 g masła1⁄3 szklanki wody5 szt. jajek4 łyżki kakao ciemnego3 łyżki oleju z pestek winogron1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki cukru pudru (do posypania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 251 12,5% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 37,8g 18,9% Tluszcze 9,2g 15,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 170 8,5% Bialko 3g 2% Weglow... 25,6g 12,8% Tluszcze 6,3g 10,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Śliwki umyj, przetnij na połówki i wyjmij z nich pestki. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do garnuszka wrzuć posiekane masło, cukier, kakao, olej i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu aż masło się rozpuści, po czym odstaw do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Do ostudzonej masy dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając, następnie dosypuj po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dalej mieszając. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz ubite białka z masą kakaową mieszając ciasto łyżką. Ciasto przelej do formy, na wierzchu ułóż połówki śliwek wnętrzem do góry. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.