MURZYNEK ZE ŚLIWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
Klasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe :)


SKŁADNIKI

450 g śliwek świeżych (węgierek)

2 szklanki mąki pszennej

1½ szklanki białego cukru

100 g masła

13 szklanki wody

5 szt. jajek

4 łyżki kakao ciemnego

3 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
251
12,5%
Bialko
4,4g
2,9%
Weglow...
37,8g
18,9%
Tluszcze
9,2g
15,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Śliwki umyj, przetnij na połówki i wyjmij z nich pestki. 
  2. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  3. Do garnuszka wrzuć posiekane masło, cukier, kakao, olej i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu aż masło się rozpuści, po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  5. Do ostudzonej masy dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając, następnie dosypuj po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dalej mieszając. 
  6. Białka ubij na sztywną pianę. 
  7. Delikatnie połącz ubite białka z masą kakaową mieszając ciasto łyżką. 
  8. Ciasto przelej do formy, na wierzchu ułóż połówki śliwek wnętrzem do góry. 
  9. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. 
  10. Podawaj posypane cukrem pudrem


Murzynek ze śliwkami Przepis