MUS TRUSKAWKOWY Mus truskawkowy KATEGORIE Kuchnia polska Owocowe pyszności Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.26)1280 Michał@MilionSmaków Sezon na truskawki trwa niestety bardzo krótki, więc trzeba z niego korzystać ile tylko się da. Jedną z moich ulubionych rzeczy, które można zrobić z truskawek jest prosty mus. Nadaje się idealnie to wielu różnych dań, jak desery, ciasta czy placki ale jego dużą zaletą jest to, że można go zamrozić w kubeczkach i korzystać z niego w okresie zimowym, gdy nie ma dostępu do świeżych truskawek. SKŁADNIKI 1 kg truskawek4 łyżki cukru trzcinowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 45 2,2% Bialko 0,7g 0,4% Weglow... 9,7g 4,8% Tluszcze 0,4g 0,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj truskawki i obierz z szypułekWrzuć je do blendera i zasyp cukremMiksuj około 1,5 minuty tak, żeby w musie nie pływały kawałki truskawekMus jest gotowy i można go podawać od razuJeśli chcesz go zamrozić na zimę to przelej go do jednorazowych kubeczków i nakryj je folią aluminiową