MUSZLE SZPINAKOWE Muszle szpinakowe KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje Zapiekanki CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.83)6 Kasia@MilionSmaków Uwielbiam połączenie szpinaku z serem pleśniowym i ricottą. Tak przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać. SKŁADNIKI 130 g makaronu conchiglioni (muszle) (wybierz te duże)250 g szpinaku mrożonego70 g sera ricotta70 g sera rokpol1 jajkoszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 173 8,6% Bialko 9,6g 6,4% Weglow... 18,8g 9,4% Tluszcze 6,7g 11,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 502 25,1% Bialko 27,7g 18,5% Weglow... 54,6g 27,3% Tluszcze 19,6g 32,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na suchą patelnię wyłóż szpinak i podgrzewaj aż się rozmrozi. Przygotuj sos pomidorowy według przepisu na podstawowy sos pomidorowy.W garnku zagotuj makaron muszle. Uwaga: odejmij kilka minut od czasu gotowania podanego na opakowaniu, np. jeżeli czas gotowania wynosi 13 minut gotuj przez 8. Gdy się ugotuje przelej go zimną wodą i odcedź. Gdy szpinak się rozmrozi dodaj do niego ser ricotta oraz ser pleśniowy. Masę dopraw odrobiną pieprzu i mieszaj aż sery się rozpuszczą. Masę szpinakową zdejmij z ognia. Gdy niego ostygnie dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż sos pomidorowy i równomiernie rozprowadź.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Do muszelek nakładaj masę szpinakową i układaj je obok siebie w naczyniu. Naczynie przykryj folią aluminiową żeby brzegi muszelek nie wyschły podczas zapiekania. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.