MUSZLE SZPINAKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Uwielbiam połączenie szpinaku z serem pleśniowym i ricottą. Tak przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać.


SKŁADNIKI

130 g makaronu conchiglioni (muszle) (wybierz te duże)

250 g szpinaku mrożonego

70 g sera ricotta

70 g sera rokpol

jajko

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
173
8,6%
Bialko
9,6g
6,4%
Weglow...
18,8g
9,4%
Tluszcze
6,7g
11,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na suchą patelnię wyłóż szpinak i podgrzewaj aż się rozmrozi.
  2. Przygotuj sos pomidorowy według przepisu na podstawowy sos pomidorowy.
  3. W garnku zagotuj makaron muszle. Uwaga: odejmij kilka minut od czasu gotowania podanego na opakowaniu, np. jeżeli czas gotowania wynosi 13 minut gotuj przez 8. Gdy się ugotuje przelej go zimną wodą i odcedź.
  4. Gdy szpinak się rozmrozi dodaj do niego ser ricotta oraz ser pleśniowy. Masę dopraw odrobiną pieprzu i mieszaj aż sery się rozpuszczą.
  5. Masę szpinakową zdejmij z ognia. Gdy niego ostygnie dodaj do niej jajko i dokładnie wymieszaj.
  6. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż sos pomidorowy i równomiernie rozprowadź.
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. 
  8. Do muszelek nakładaj masę szpinakową i układaj je obok siebie w naczyniu.
  9. Naczynie przykryj folią aluminiową żeby brzegi muszelek nie wyschły podczas zapiekania. 
  10. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.


Muszle szpinakowe Przepis

Muszle szpinakowe Przepis

Muszle szpinakowe Przepis