NAJPROSTSZY KURCZAK Z ROŻNA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 130 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.3)
Kolejna potrawa z kategorii smaki dzieciństwa. Taki kurczak kojarzy mi się z wakacjami w Bułgarii jak miałem mniej więcej 8 lat. Piekli tam wtedy kurczaki na rożnie, które były tylko i wyłącznie solone, bez żadnych innych przypraw. Smakowały tak dobrze, że zapamiętałem to na długie lata.
Przyszedł czas kiedy postanowiłem sprawdzić, czy to tylko wspomnienie, czy rzeczywiście kurczak przygotowany przy użyciu tylko jednej przyprawy może tak smakować. Okazało się, że może. Warto jednak sięgnąć po kurczaka z wolnego wybiegu, którego mięso ma zdecydowanie więcej smaku ;)


SKŁADNIKI

kurczak (koniecznie z wolnego wybiegu)

2 łyżki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,4%
Bialko
17,8g
11,9%
Weglow...
0,1g
0,1%
Tluszcze
14,4g
24,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dobrzej umyj kurczaka i osusz go ręcznikami papierowymi
  2. Dokładnie natrzyj go solą w środku i na zewnątrz
  3. Zawieś kurczaka na rożnie i włóż do piekarnika
  4. Ustaw piekarnik na 220 stopni
  5. Piecz w termoobiegu około dwóch godzin
  6. Mieso można sprawdzić wykałaczką - jeśli lekko wchodzi to mięso jest gotowe
  7. W trakcie pieczenia kurczaka nie trzeba polewać
  8. To danie najlepiej smakuje podane od razu z piekarnika
  9. Można zjeść samo, ale doskonale będą pasować prawie wszystkie wasze ulubione dodatki

 

Piękny szew na zdjęciu to dzieło Asi, która wzięła na siebie najtrudniejsze zadanie w tym daniu - pozszywanie kurczaka tak, żeby nie spadł z rożna. Niestety kurczak, którego dostaliśmy był zbyt mocno przecięty i na rożen się od razu nie nadawał ;)


Najprostszy kurczak z rożna Przepis

Najprostszy kurczak z rożna Przepis

Najprostszy kurczak z rożna Przepis