NALEŚNIKI GRYCZANE Z ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.2)
Naleśniki są o tyle wdzięcznym daniem, że można przy nich pokombinować zarówno z ciastem, jak i z nadzieniem. Do tego są proste do przygotowania, łatwe do odgrzania a nawet dobre na zimno.
W tym przepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony na maśle szpinak. Do tego szynka szwarcwaldzka, żółty ser i odrobina gorgonzoli. Całość jest naprawdę pyszna a do tego zdrowa i pożywna.
Atrakcyjny sposób podania sprawia, że jest to też ciekawa kulinarna pozycja na kolację we dwoje :)


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mąki gryczanej

2 szt. jajek

400 ml wody

sól

Nadzienie

200 g świeżego szpinaku

4 plasterki szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)

100 g sera żółtego

50 g sera gorgonzola

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
128
6,4%
Bialko
7,7g
5,1%
Weglow...
10,7g
5,3%
Tluszcze
6,1g
10,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie widelcem na jednolitą masę. 
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub masła i usmaż cienkie naleśniki po około 2 minuty z każdej strony. Mi wyszło 5 sztuk ale wszystko zależy od wielkości patelni. 
  3. Szpinak umyj i posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć szpinak, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. 
  5. Żółty ser zetrzyj na tarce, gorgonzolę pokrój w kawałki a szynkę w cienkie plasterki. Podziel składniki na tyle części ile masz naleśników, ewentualnie dodaj trochę więcej jeśli lubisz.
  6. Jeden naleśnik włóż z powrotem na patelnię. Środek oprósz serami a gdy się roztopią przełóż naleśnik na talerz.
  7. Na sery wyłóż szynkę i szpinak. Zawiń naleśniki jak na zdjęciu - zawijając wszystkie brzegi do środka tak, aby na środku pozostało "okienko". 
  8. Powtórz powyższe dwa kroki dla każdego naleśnika. 
  9. Podawaj od razu ciepłe. 


Naleśniki gryczane z świeżym szpinakiem i serem Przepis

Naleśniki gryczane z świeżym szpinakiem i serem Przepis

Naleśniki gryczane z świeżym szpinakiem i serem Przepis