NALEŚNIKI GRYCZANE Z ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I SEREM Naleśniki gryczane z świeżym szpinakiem i serem KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.2)5 Kasia@MilionSmaków Naleśniki są o tyle wdzięcznym daniem, że można przy nich pokombinować zarówno z ciastem, jak i z nadzieniem. Do tego są proste do przygotowania, łatwe do odgrzania a nawet dobre na zimno. W tym przepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony na maśle szpinak. Do tego szynka szwarcwaldzka, żółty ser i odrobina gorgonzoli. Całość jest naprawdę pyszna a do tego zdrowa i pożywna. Atrakcyjny sposób podania sprawia, że jest to też ciekawa kulinarna pozycja na kolację we dwoje :) SKŁADNIKI Ciasto1 szklanka mąki gryczanej2 szt. jajek400 ml wodysólNadzienie200 g świeżego szpinaku4 plasterki szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)100 g sera żółtego50 g sera gorgonzolasólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 128 6,4% Bialko 7,7g 5,1% Weglow... 10,7g 5,3% Tluszcze 6,1g 10,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 678 33,9% Bialko 40,8g 27,2% Weglow... 56,6g 28,3% Tluszcze 32,4g 53,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub masła i usmaż cienkie naleśniki po około 2 minuty z każdej strony. Mi wyszło 5 sztuk ale wszystko zależy od wielkości patelni. Szpinak umyj i posiekaj.Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć szpinak, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Żółty ser zetrzyj na tarce, gorgonzolę pokrój w kawałki a szynkę w cienkie plasterki. Podziel składniki na tyle części ile masz naleśników, ewentualnie dodaj trochę więcej jeśli lubisz.Jeden naleśnik włóż z powrotem na patelnię. Środek oprósz serami a gdy się roztopią przełóż naleśnik na talerz.Na sery wyłóż szynkę i szpinak. Zawiń naleśniki jak na zdjęciu - zawijając wszystkie brzegi do środka tak, aby na środku pozostało "okienko". Powtórz powyższe dwa kroki dla każdego naleśnika. Podawaj od razu ciepłe.