NALEŚNIKI GRYCZANE Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWYM Naleśniki gryczane z brokułami w sosie serowym KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)4 Kasia@MilionSmaków Naleśniki mogą być zdrowym i pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie. SKŁADNIKI Farsz1 brokuł200 ml śmietany 12%pieprz czarny mielonypapryka słodka mielonanatka pietruszki80 g sera camembert100 g sera rokpolCiasto2 szklanki mąki gryczanej4 szt. jajek400 ml wody400 ml mleka owsianegosól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 107 5,4% Bialko 4,8g 3,2% Weglow... 12g 6% Tluszcze 4,6g 7,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 634 31,7% Bialko 28,6g 19,1% Weglow... 71,2g 35,6% Tluszcze 27,2g 45,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. W garnuszku wymieszaj śmietanę i sery. Podrzej a następnie gotuj na małym ogniu aż sery nieco się roztopią a sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem, słodką papryką i natką pietruszki. W misce dokładnie wymieszaj mąkę gryczaną, jajka, wodę, mleko owsiane i sól. Z przygotowanego ciasta smaż cienkie naleśniki. Sos serowy wymieszaj z ugotowanymi brokułami. Naleśniki nadziewaj farszem i podawaj od razu na ciepło.