NALEŚNIKI GRYCZANE Z NUTELLĄ I MIGDAŁAMI
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Pyszna przekąska albo słodki obiad lub śniadanie. Nieco zdrowsze naleśniki z mąki gryczanej z pyszną słodką nutellą i mielonymi migdałami.
Jak wiadomo, do nutelli idealnie pasują orzechy a nutella idealnie pasuje do naleśników. No cóż, pyszne. Warto spróbować ;)


SKŁADNIKI

1 szklanka mąki gryczanej

2 szt. jajek

200 ml mleka owsianego

200 ml wody

olej rzepakowy (do smażenia)

4 łyżki nutelli

6 łyżek migdałów (mielonych)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
203
10,1%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
21,5g
10,7%
Tluszcze
10,4g
17,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp mąkę gryczaną do miski
  2. Dodaj jajka, mleko owsiane, wodę i sól
  3. Dokładnie wymieszaj (mikserem lub trzepaczką) aż masa będzie jednolita
  4. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż cienkie naleśniki po 2 minuty z każdej strony
  5. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj łyżką nutelli i posyp łyżką migdałów
  6. Złóż naleśnik na pół i jeszcze na pół
  7. Posyp złożonego naleśnika startymi migdałami
  8. Podawaj koniecznie ciepłe


Naleśniki gryczane z nutellą i migdałami Przepis