NALEŚNIKI LIGHT
KATEGORIE
Śniadania
Obiady
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.35)
Wersja naleśników dla osób nie tolerujących mleka krowiego. Mąka pełnoziarnista nadaje tu charakterystycznego smaku, a dodatek pysznej konfitury jagodowej z ksylitolem sprawia, że jest to danie nie tylko sycące, ale też smaczne i zdrowsze od klasycznych naleśników.


SKŁADNIKI

pół l mleka owsianego

150 g mąki pszenno-żytnio-orkiszowej (lub innej pełnoziarnistej)

30 g mąki pszennej

jajko

konfitura jagodowa

mus jabłkowy

2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Z podanej ilości powinno wyjść ok. 10-12 naleśników

  1. Mleko wymieszać z mąką.
  2. Dodać jajko i mieszać aż do uzyskania konsystencji bez grudek.
  3. Nakładać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (lub na powłoce teflonowej bez oleju) i usmażyć naleśniki.
  4. Przełożyć konfiturą jagodową lub/i musem jabłkowym. Można udekorować serkiem waniliowym.


Naleśniki light Przepis

Naleśniki light Przepis

Naleśniki light Przepis