NALEŚNIKI LIGHT Naleśniki light KATEGORIE Śniadania Obiady CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.35)10 Beata@MilionSmaków Wersja naleśników dla osób nie tolerujących mleka krowiego. Mąka pełnoziarnista nadaje tu charakterystycznego smaku, a dodatek pysznej konfitury jagodowej z ksylitolem sprawia, że jest to danie nie tylko sycące, ale też smaczne i zdrowsze od klasycznych naleśników. SKŁADNIKI pół l mleka owsianego150 g mąki pszenno-żytnio-orkiszowej (lub innej pełnoziarnistej)30 g mąki pszennej1 jajko1 konfitura jagodowa1 mus jabłkowy2 łyżki oleju roślinnego PRZYGOTOWANIE Z podanej ilości powinno wyjść ok. 10-12 naleśnikówMleko wymieszać z mąką.Dodać jajko i mieszać aż do uzyskania konsystencji bez grudek.Nakładać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (lub na powłoce teflonowej bez oleju) i usmażyć naleśniki.Przełożyć konfiturą jagodową lub/i musem jabłkowym. Można udekorować serkiem waniliowym.