NALEŚNIKI MIGDAŁOWE LIGHT Naleśniki migdałowe light KATEGORIE Śniadania Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.88)52 Beata@MilionSmaków Kolejna wersja dietetycznych i lekkich naleśników, tym razem migdałowa. Mąka pszenna została zastąpiona pełnoziarnistą i mielonymi migdałami, a mleko krowie napojem również z migdałów. Jako dodatek wybrałam dżem borówkowy i jabłka, ale sprawdzi się tu każda inna kombinacja owocowa. SKŁADNIKI pół l mleka migdałowego100 g migdałów (drobno zmielonych)80 g mąki pszennej pełnoziarnistej1 jajkoolej kokosowy1 szklanka dżemu (borówkowego)1 jabłko Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 166 8,3% Bialko 3,8g 2,6% Weglow... 23,5g 11,7% Tluszcze 6,3g 10,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 1028 51,4% Bialko 23,8g 15,8% Weglow... 145,4g 72,7% Tluszcze 39,4g 65,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 naleśników.Mleko migdałowe wymieszać dokładnie z mąką i zmielonymi migdałami.Dodać jajko i mieszać do uzyskania konsystencji bez grudek.Nakładać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego i usmażyć naleśniki.Podawać z dżemem borówkowym i kawałkami jabłek.