NALEŚNIKI MIGDAŁOWE LIGHT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.52)
Kolejna wersja dietetycznych i lekkich naleśników, tym razem migdałowa. Mąka pszenna została zastąpiona pełnoziarnistą i mielonymi migdałami, a mleko krowie napojem również z migdałów. Jako dodatek wybrałam dżem borówkowy i jabłka, ale sprawdzi się tu każda inna kombinacja owocowa.


SKŁADNIKI

pół l mleka migdałowego

100 g migdałów (drobno zmielonych)

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

jajko

olej kokosowy

1 szklanka dżemu (borówkowego)

jabłko

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
166
8,3%
Bialko
3,8g
2,6%
Weglow...
23,5g
11,7%
Tluszcze
6,3g
10,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 naleśników.

  1. Mleko migdałowe wymieszać dokładnie z mąką i zmielonymi migdałami.
  2. Dodać jajko i mieszać do uzyskania konsystencji bez grudek.
  3. Nakładać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego i usmażyć naleśniki.
  4. Podawać z dżemem borówkowym i kawałkami jabłek.


Naleśniki migdałowe light Przepis

Naleśniki migdałowe light Przepis

Naleśniki migdałowe light Przepis