NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.9)
Na wspomnienie ich smaku od razu robię się głodna. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które smakują wszystkim i zawsze. Klasyczne naleśniki z farszem na bazie mielonego mięsa i pomidorowego sosu zapiekam z mozzarellą. I już.


SKŁADNIKI

Sos boloński

350 g mięsa mielonego wołowego

125 ml wody

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy

350 g przecieru pomidorowego

40 ml mleka 2%

pół łyżki soli

1 łyżeczka cukru

Ciasto

100 g mąki pszennej

jajko

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Wierzch

100 g sera mozzarella

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
138
6,9%
Bialko
7,6g
5,1%
Weglow...
8,6g
4,3%
Tluszcze
8g
13,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Sos boloński:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć drobno posiekane cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut aż się zeszklą. 
  2. Dodaj mielone mięso wołowe, dopraw suszonym oregano i mieszaj aż mięso się zarumieni.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, dopraw solą i cukrem. Sos duś bez przykrycia przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.  

Sos pomidorowy:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Naleśniki:

  1. W misce zmiksuj lub dokładnie wymieszaj widelcem wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego (kilka kropel).
  3. Rozlewaj po niepełnej chochli ciasta na powierzchnię patelni, rozprowadź równomiernie przechylając patelnię na wszystkie strony. 
  4. Smaż ok. minutę z każdej strony.

Wykończenie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. 
  2. Na każdego naleśnika nałóż porcję sosu bolońskiego (porcja to ok. jednej małej filiżanki). Zwiń przeciwległe krawędzie naleśnika do środka i zawiń w krokieciki. 
  3. Naleśniki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. Zalej naleśniki sosem pomidorowym. 
  5. Mozzarellę posiekaj drobno i posyp wierzch dania. 
  6. Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut. 


Naleśniki po bolońsku Przepis

Naleśniki po bolońsku Przepis

DODAJ KOMENTARZ