NALEŚNIKI Z DOMOWYM SERKIEM I MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Niebo w gębie - pyszne, cieniutkie naleśniki nadziewane domowym serkiem homogenizowanym, na którego przepisu również znajdziecie na tym blogu. Naleśniki podałam polane ciepłym sosem na bazie malin i miodu. Nie przejmujcie się, że to nie sezon na maliny - równie dobrze jak świeże sprawdzą się tutaj te mrożone.


SKŁADNIKI

Nadzienie

200 g twarogu chudego

100 g jogurtu naturalnego

2 łyżki ksylitolu

pół łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)

pół łyżki aromatu waniliowego (najlepiej domowego)

Ciasto

100 g mąki pszennej

jajko

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

szczypta soli

2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)

Sos

150 g malin

120 g miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
141
7%
Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
23,5g
11,7%
Tluszcze
3,6g
6,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania domowego serka homogenizowanego, na którego przepis znajdziecie tutaj
  2. Zamrożone (lub świeże) maliny podgrzej w rondelku razem z miodem, następnie zdejmij z ognia. 
  3. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki ciasta naleśnikowego. 
  4. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju słonecznikowego
  5. Ciasto nakładaj chochlą na rozgrzaną patelnię, przechylając ją na wszystkie strony aby rozlało się równomiernie. 
  6. Smaż z obu stron po kilka minut. 
  7. Gotowe naleśniki podawaj z serkiem i ciepłym sosem. 


Naleśniki z domowym serkiem i malinami Przepis

Naleśniki z domowym serkiem i malinami Przepis