NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.78)
Pyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie!


SKŁADNIKI

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

jajko

100 g mąki kukurydzianej

2 łyżki masła

2 szt. gruszek konferencja

2 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki syropu klonowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
170
8,5%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
22,5g
11,3%
Tluszcze
7,4g
12,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wlej mleko, wodę i olej
  2. Dodaj jajko, mąkę i sól
  3. Miksuj aż masa będzie jednolita (około minuty lub dwóch)
  4. Rozgrzej mocno patelnie (suchą)
  5. Wylewaj na patelnię niecałą chochlę ciasta i ruszając patelnią rozprowadzaj ją po całej powierzchni
  6. Smaż około 2 minut aż naleśnik będzie ścięty od góry
  7. Zdejmuj je z patelni i odkładaj na talerz (na przykład obracając patelnię do góry dnem)
  8. Gruszki obierz i pokrój każdą na osiem części
  9. Wytnij gniazda nasienne
  10. Rozgrzej masło na patelni
  11. Połóż gruszki i poczekaj aż puszczą sok (około 2 minut)
  12. Przewróć je na drugą stronę i wsyp cukier trzcinowy
  13. Jak ściemnieje to polewaj gruszki sosem z patelni co jakiś czas je przesuwając
  14. Po dwóch, trzech minutach powinny być gotowe
  15. Przekładaj gruszki do naleśników i składaj je na pół
  16. Na koniec polej je syropem klonowym


Naleśniki z karmelizowaną gruszką i syropem klonowym Przepis

Naleśniki z karmelizowaną gruszką i syropem klonowym Przepis