NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SYROPEM KLONOWYM Naleśniki z karmelizowaną gruszką i syropem klonowym KATEGORIE Śniadania Obiady Wegetariańskie Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.42)12 Michał@MilionSmaków Pyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie! SKŁADNIKI pół szklanki mleka 2%¼ szklanki wody2 łyżki oleju rzepakowego1 jajko100 g mąki kukurydzianej2 łyżki masła2 szt. gruszek konferencja2 łyżki cukru trzcinowego4 łyżki syropu klonowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 170 8,5% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 22,5g 11,3% Tluszcze 7,4g 12,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 612 30,6% Bialko 11,4g 7,6% Weglow... 80,9g 40,5% Tluszcze 26,6g 44,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wlej mleko, wodę i olej Dodaj jajko, mąkę i sól Miksuj aż masa będzie jednolita (około minuty lub dwóch) Rozgrzej mocno patelnie (suchą) Wylewaj na patelnię niecałą chochlę ciasta i ruszając patelnią rozprowadzaj ją po całej powierzchni Smaż około 2 minut aż naleśnik będzie ścięty od góry Zdejmuj je z patelni i odkładaj na talerz (na przykład obracając patelnię do góry dnem) Gruszki obierz i pokrój każdą na osiem części Wytnij gniazda nasienne Rozgrzej masło na patelni Połóż gruszki i poczekaj aż puszczą sok (około 2 minut) Przewróć je na drugą stronę i wsyp cukier trzcinowy Jak ściemnieje to polewaj gruszki sosem z patelni co jakiś czas je przesuwając Po dwóch, trzech minutach powinny być gotowe Przekładaj gruszki do naleśników i składaj je na pół Na koniec polej je syropem klonowym