NALEŚNIKI Z KWIATAMI BZU Naleśniki z kwiatami bzu KATEGORIE Śniadania Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.33)6 Michał@MilionSmaków Proste, klasyczne naleśniki, które jako dodatek mają świeże kwiaty bzu. Dzięki temu wyraźnie czuć kwiatowo - owocowy posmak, a samo danie staje się dość niecodzienne. Dobrze sprawdzają się jako przekąska albo deser. SKŁADNIKI pół szklanki mleka 2%¼ szklanki wody2 łyżki oleju rzepakowego1 jajko2 szt. kwiatostanów bzu lilak1 szklanka mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Do miski wlej mleko, wodę i olej Wbij jajko i wsyp mąkę Wymieszaj (widelcem albo mikserem) całość na gładką masę Kwiaty bzu delikatnie umyj pod bieżącą wodą i oderwij od gałązek Wsyp do ciasta i wymieszaj łyżką (tak, żeby nie uszkodzić kwiatów) Rozgrzej patelnię (u mnie 24 cm) Wylewaj niepełną chochlę ciasta na suchą patelnię Naleśnik smaży się około 2 minut - aż ciasto zetnie się od góry