NALEŚNIKI Z KWIATAMI BZU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.88)
Proste, klasyczne naleśniki, które jako dodatek mają świeże kwiaty bzu. Dzięki temu wyraźnie czuć kwiatowo - owocowy posmak, a samo danie staje się dość niecodzienne.
Dobrze sprawdzają się jako przekąska albo deser.


SKŁADNIKI

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

jajko

2 szt. kwiatostanów bzu lilak

1 szklanka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wlej mleko, wodę i olej
  2. Wbij jajko i wsyp mąkę
  3. Wymieszaj (widelcem albo mikserem) całość na gładką masę
  4. Kwiaty bzu delikatnie umyj pod bieżącą wodą i oderwij od gałązek
  5. Wsyp do ciasta i wymieszaj łyżką (tak, żeby nie uszkodzić kwiatów)
  6. Rozgrzej patelnię (u mnie 24 cm)
  7. Wylewaj niepełną chochlę ciasta na suchą patelnię
  8. Naleśnik smaży się około 2 minut - aż ciasto zetnie się od góry


Naleśniki z kwiatami bzu Przepis