NALEŚNIKI Z SEREM I CEBULĄ Naleśniki z serem i cebulą KATEGORIE Obiady Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.17)21 Michał@MilionSmaków To naleśniki wytrawne, które można spotkać już teraz prawie w każdej naleśnikarni, ale tez w drobnych restauracjach czy jadłodajniach osiedlowych. Proste połączenie, które zawsze smakuje i pozwala zaspokoić głód. SKŁADNIKI Nadzienie2 szt. cebuli150 g sera halloumiCiasto1 szklanka mleka 2%1 jajko100 g mąki pszennej¼ łyżeczki soliolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 131 6,5% Bialko 7g 4,7% Weglow... 11,9g 5,9% Tluszcze 6g 10,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 551 27,5% Bialko 29,4g 19,6% Weglow... 50,1g 25% Tluszcze 25,5g 42,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Drobno posiekaj cebulę a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ją na złoto (około 3 - 4 minut) Wlej mleko do miski Wbij jajko i dodaj sól Roztrzep widelcem lub mikserem Stopniowo dodawaj przesianą mąkę cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i wlewaj ciasto (około 1 chochli na 28cm patelnię, tak żeby naleśniki były cienkie) Smaż około minutę - dwie aż ciasto zetnie się od góry a na dole lekko przyrumieni Po zdjęciu naleśnika nałóż na niego podsmażoną cebulę i ser Zwiń go w rulon Przed podaniem podgrzej już zwinięte naleśniki na patelni pod przykryciem - niech ser się w środku rozpuści