NALEŚNIKI Z SEREM I CEBULĄ
KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
To naleśniki wytrawne, które można spotkać już teraz prawie w każdej naleśnikarni, ale tez w drobnych restauracjach czy jadłodajniach osiedlowych. Proste połączenie, które zawsze smakuje i pozwala zaspokoić głód.


SKŁADNIKI

Nadzienie

2 szt. cebuli

150 g sera halloumi

Ciasto

1 szklanka mleka 2%

jajko

100 g mąki pszennej

¼ łyżeczki soli

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
131
6,5%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
11,9g
5,9%
Tluszcze
6g
10,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ją na złoto (około 3 - 4 minut)
  3. Wlej mleko do miski
  4. Wbij jajko i dodaj sól
  5. Roztrzep widelcem lub mikserem
  6. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki
  7. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i wlewaj ciasto (około 1 chochli na 28cm patelnię, tak żeby naleśniki były cienkie)
  8. Smaż około minutę - dwie aż ciasto zetnie się od góry a na dole lekko przyrumieni
  9. Po zdjęciu naleśnika nałóż na niego podsmażoną cebulę i ser
  10. Zwiń go w rulon
  11. Przed podaniem podgrzej już zwinięte naleśniki na patelni pod przykryciem - niech ser się w środku rozpuści


Naleśniki z serem i cebulą Przepis

Naleśniki z serem i cebulą Przepis