NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Klasyczne śniadanie na słodko w kuchni amerykańskiej. Naleśniki przyrządzane są tradycyjnie, ale są bardziej maślane niż w kuchni europejskiej. O smaku całej potrawy decyduje właśnie syrop klonowy - obecnie produkowany głównie w USA i Kanadzie.
Syrop klonowy to w zasadzie zagęszczony sok z klonu, którego "receptura" nie zmieniła się od tysięcy lat. W podobny sposób co dziś był wytwarzany przez Indian jeszcze przed przybyciem europejczyków do Ameryki a sposób jego produkcji był według legend przekazany ludziom przez samych bogów.


SKŁADNIKI

500 ml mleka 2%

2 szt. jajek

50 g masła

300 g mąki pszennej

5 łyżek syropu klonowego (do polania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
192
9,6%
Bialko
5,9g
3,9%
Weglow...
27,1g
13,5%
Tluszcze
6,6g
11%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło rozpuścić w małym garnku i odstawić
  2. Do miski wrzucić mąkę, jajka i mleko
  3. Dokładnie wymieszać składniki aż masa stanie się jednolita
  4. Rozgrzać patelnię (około 24 cm średnicy) i rozpuścić na niej trochę masła
  5. Roztopione masło wlać do przygotowanego ciasta i wymieszać
  6. Wlewać na patelnię mniej więcej pół chochli ciasta i rozprowadzać po patelni przechylając ją na wszystkie strony
  7. Naleśnik smaży się około 2 minut
  8. Po 2 minutach należy przewrócić go na drugą stronę (jeśli nie mamy wprawy to można dwoma łopatkami - jest łatwiej)
  9. Z drugiej strony smażyć około minuty
  10. Gotowe naleśniki odkładać na talerz (będzie ich około 10, a więc po 5 na talerz)
  11. Po usmażeniu ostatnich naleśników podawać polane syropem klonowym - póki gorące


Naleśniki z syropem klonowym Przepis

Naleśniki z syropem klonowym Przepis