NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM Naleśniki z syropem klonowym KATEGORIE Śniadania Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.29)28 Michał@MilionSmaków Klasyczne śniadanie na słodko w kuchni amerykańskiej. Naleśniki przyrządzane są tradycyjnie, ale są bardziej maślane niż w kuchni europejskiej. O smaku całej potrawy decyduje właśnie syrop klonowy - obecnie produkowany głównie w USA i Kanadzie. Syrop klonowy to w zasadzie zagęszczony sok z klonu, którego "receptura" nie zmieniła się od tysięcy lat. W podobny sposób co dziś był wytwarzany przez Indian jeszcze przed przybyciem europejczyków do Ameryki a sposób jego produkcji był według legend przekazany ludziom przez samych bogów. SKŁADNIKI 500 ml mleka 2%2 szt. jajek50 g masła300 g mąki pszennej5 łyżek syropu klonowego (do polania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 192 9,6% Bialko 5,9g 3,9% Weglow... 27,1g 13,5% Tluszcze 6,6g 11% 100g Na porcję (zmień) kCal 983 49,2% Bialko 30,3g 20,2% Weglow... 138,7g 69,3% Tluszcze 33,7g 56,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło rozpuścić w małym garnku i odstawićDo miski wrzucić mąkę, jajka i mlekoDokładnie wymieszać składniki aż masa stanie się jednolitaRozgrzać patelnię (około 24 cm średnicy) i rozpuścić na niej trochę masłaRoztopione masło wlać do przygotowanego ciasta i wymieszaćWlewać na patelnię mniej więcej pół chochli ciasta i rozprowadzać po patelni przechylając ją na wszystkie stronyNaleśnik smaży się około 2 minutPo 2 minutach należy przewrócić go na drugą stronę (jeśli nie mamy wprawy to można dwoma łopatkami - jest łatwiej)Z drugiej strony smażyć około minutyGotowe naleśniki odkładać na talerz (będzie ich około 10, a więc po 5 na talerz)Po usmażeniu ostatnich naleśników podawać polane syropem klonowym - póki gorące