NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Takie naleśniki robi się dość szybko więc można je zrobić nawet na śniadanie (jak w moim przypadku - idealny początek dnia).
Smakują dobrze na ciepło i na zimno - no i wykorzystują pełnię smaku truskawek z których trzeba korzystać przez ten krótki okres w roku kiedy goszczą na naszych stołach.


SKŁADNIKI

Ciasto

100 g mąki pszennej

jajko

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

100 g serka homogenizowanego waniliowego (pół opakowania)

200 g truskawek

Polewa

100 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

50 g truskawek

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
161
8,1%
Bialko
4,9g
3,3%
Weglow...
15,3g
7,7%
Tluszcze
8,9g
14,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wlewamy mleko, wodę i olej
  2. Dodajemy jajko i mąkę
  3. Mieszamy mikserem aż masa będzie jednolita
  4. Rozgrzewamy patelnię (u mnie 24 cm)
  5. Porcja na jednego naleśnika to około 3/4 chochli
  6. Rozlewamy ciasto na suchą powierzchnię i rozprowadzamy równomiernie przechylając patelnię
  7. Smażymy około 2 minut - jak będzie widać że ciasto u góry się ścięło można ściągać naleśnika z patelni (jeśli macie z tym problem to wystarczy przekręcić patelnię nad talerzem do góry nogami - nie ma przecież na niej oleju)
  8. W misce ubijamy śmietanę z solą i cukrem na sztywną pianę
  9. Każdego naleśnika smarujemy serkiem homogenizowanym i układamy na nim pokrojone w ćwiartki truskawki
  10. Zaginamy boki i zwijamy
  11. Gotowe naleśniki dekorujemy bitą śmietaną i pokrojonymi w połówki truskawkami


Naleśniki z truskawkami Przepis

Naleśniki z truskawkami Przepis

Naleśniki z truskawkami Przepis