NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI Naleśniki z truskawkami KATEGORIE Śniadania Obiady Słodkości Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.86)33 Michał@MilionSmaków Takie naleśniki robi się dość szybko więc można je zrobić nawet na śniadanie (jak w moim przypadku - idealny początek dnia). Smakują dobrze na ciepło i na zimno - no i wykorzystują pełnię smaku truskawek z których trzeba korzystać przez ten krótki okres w roku kiedy goszczą na naszych stołach. SKŁADNIKI Ciasto100 g mąki pszennej1 jajkopół szklanki mleka 2%¼ szklanki wody2 łyżki oleju rzepakowegoNadzienie100 g serka homogenizowanego waniliowego (pół opakowania)200 g truskawekPolewa100 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru50 g truskawekszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 161 8,1% Bialko 4,9g 3,3% Weglow... 15,3g 7,7% Tluszcze 8,9g 14,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 679 34% Bialko 20,7g 13,8% Weglow... 64,5g 32,3% Tluszcze 37,5g 62,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wlewamy mleko, wodę i olej Dodajemy jajko i mąkę Mieszamy mikserem aż masa będzie jednolita Rozgrzewamy patelnię (u mnie 24 cm) Porcja na jednego naleśnika to około 3/4 chochli Rozlewamy ciasto na suchą powierzchnię i rozprowadzamy równomiernie przechylając patelnię Smażymy około 2 minut - jak będzie widać że ciasto u góry się ścięło można ściągać naleśnika z patelni (jeśli macie z tym problem to wystarczy przekręcić patelnię nad talerzem do góry nogami - nie ma przecież na niej oleju) W misce ubijamy śmietanę z solą i cukrem na sztywną pianę Każdego naleśnika smarujemy serkiem homogenizowanym i układamy na nim pokrojone w ćwiartki truskawki Zaginamy boki i zwijamy Gotowe naleśniki dekorujemy bitą śmietaną i pokrojonymi w połówki truskawkami