NALEWKA JARZĘBINOWA Nalewka jarzębinowa KATEGORIE Kuchnia polska Napoje i drinki Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.85)34 Michał@MilionSmaków Znudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce. Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny smak - słodki z wyraźną nutą goryczy. Nietypowa, ciekawa i bardzo zdrowa ;) SKŁADNIKI pół kg jarzębiny1 szklanka spirytusu1 szklanka brandypół szklanki białego cukru0,70 l wódki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 267 13,4% Bialko 0g 0% Weglow... 6,3g 3,2% Tluszcze 0g 0% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zamroż jarzębinę a następnie rozmroź ją powoli wkładając do lodówki po wyjęciu z zamrażarki Wrzuć ją do odpowiednio dużego słoika albo baniaka Wlej spirytus i brandy Wsyp cukier Wymieszaj i odstaw na miesiąc Zlej alkohol i zostaw Do jarzębiny wlej wódkę Odstaw na tydzień Zlej alkohol z jarzębiny i połącz z tym zlanym wcześniej Dodaj szklankę wody i dobrze wymieszaj Rozlej do butelek