NALEWKA Z CZERWONEJ PORZECZKI Nalewka z czerwonej porzeczki KATEGORIE Napoje i drinki CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.32)53 Michał@MilionSmaków Porzeczki mają wiele różnych zastosowań. Co roku owocują u nas bardzo dobrze, więc robimy z nich dżemy, galaretki i kompoty. Było też wino, więc nie może zabraknąć nalewki. Jest (oczywiście) słodka, ale też ma delikatnie kwaśny posmak charakterystyczny dla porzeczek. Kilkanaście minut roboty i kilka tygodni czekania, ale ta chwila kiedy będziemy mogli w końcu delektować się tą nalewką jest warta zachodu ;) SKŁADNIKI 1 kg czerwonych porzeczekpół l spirytusupół l wódki¾ kg białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 286 14,3% Bialko 0,4g 0,3% Weglow... 29,4g 14,7% Tluszcze 0,1g 0,1% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dokładnie umyj porzeczki i obierz je z szypułek (dają gorzki posmak). Przełóż je do dużego słoika. Zalej mieszanką wódki i spirytusu. Teraz szczelnie go zakręć i odstaw na 6 tygodni (i tutaj są dwie szkoły: albo w ciemne miejsce, żeby zachować witaminy w nalewce, albo w słoneczne, bo wtedy wychodzi smaczniejsza). Po tym czasie zlej płyn ze słoika i odstaw a porzeczki zasyp cukrem. Ponownie odstaw - tym razem na tydzień. W słoiku powstanie syrop, który zlej i połącz z alkohole (zlanym wcześniej). Wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce na 3 do 6 miesięcy. Smacznego!