NALEWKA Z CZERWONEJ PORZECZKI


KATEGORIE
Napoje i drinki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Porzeczki mają wiele różnych zastosowań. Co roku owocują u nas bardzo dobrze, więc robimy z nich dżemy, galaretki i kompoty. Było też wino, więc nie może zabraknąć nalewki. Jest (oczywiście) słodka, ale też ma delikatnie kwaśny posmak charakterystyczny dla porzeczek.
Kilkanaście minut roboty i kilka tygodni czekania, ale ta chwila kiedy będziemy mogli w końcu delektować się tą nalewką jest warta zachodu ;)


SKŁADNIKI

1 kg czerwonych porzeczek

pół l spirytusu

pół l wódki

¾ kg cukru


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
286
14,3%
Bialko
0,4g
0,3%
Weglow...
29,4g
14,7%
Tluszcze
0,1g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie umyj porzeczki i obierz je z szypułek (dają gorzki posmak).
  2. Przełóż je do dużego słoika.
  3. Zalej mieszanką wódki i spirytusu.
  4. Teraz szczelnie go zakręć i odstaw na 6 tygodni (i tutaj są dwie szkoły: albo w ciemne miejsce, żeby zachować witaminy w nalewce, albo w słoneczne, bo wtedy wychodzi smaczniejsza).
  5. Po tym czasie zlej płyn ze słoika i odstaw a porzeczki zasyp cukrem.
  6. Ponownie odstaw - tym razem na tydzień.
  7. W słoiku powstanie syrop, który zlej i połącz z alkohole (zlanym wcześniej).
  8. Wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce na 3 do 6 miesięcy.
  9. Smacznego!


Nalewka z czerwonej porzeczki Przepis

Nalewka z czerwonej porzeczki Przepis

DODAJ KOMENTARZ