NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.99)
Lubicie nalewki? A może macie ochotę spróbować nietypowej nalewki?
Z pewnością taka jest właśnie z dzikiej róży. Słodka (oczywiście, przecież to nalewka) z wyraźnym aromatem róży i wyczuwalną goryczką. Jej smak jest chyba najbardziej zbliżony do nalewki z jarzębiny.
Jeśli nie zdarzyło wam się jeszcze takiej pić to polecam spacer do lasu, żeby przynieść z powrotem trochę owoców ;)


SKŁADNIKI

1 kg owoców dzikiej róży

pół l spirytusu

pół l wódki

3 szklanki wody

300 g białego cukru

3 szt. goździków

szczypta cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
241
12%
Bialko
0,5g
0,4%
Weglow...
22,3g
11,2%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce dzikiej róży zamróź i rozmróż
  2. Wsyp je do dużego słoika i wlej wódkę i spirytus
  3. Dobrze zakręć i zostaw na 4 tygodnie
  4. Po 4 tygodniach zlej alkohol z owoców i odstaw
  5. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier i goździki oraz szczyptę cynamonu
  6. Gotuj mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści
  7. Ostudź i wymieszaj z alkoholem
  8. Przelej do butelek
  9. Najlepiej przed degustowaniem odczekać minimum 2 miesiące


Nalewka z dzikiej róży Przepis