NALEWKA Z JAGÓD
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.11)
Nalewka z jagód, czy też jagodzianka, jak bywa nazywana to kolejna z klasycznych polskich domowych nalewek.
Jak większość nalewek robi się ją łatwo i z małej ilości składników. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać około 2 miesięcy, żeby sprawdzić, czy wyszła tak dobra, jak powinna ;)


SKŁADNIKI

1 kg jagód

0,80 kg białego cukru

pół l spirytusu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
306
15,3%
Bialko
0,3g
0,2%
Weglow...
38,6g
19,3%
Tluszcze
0,3g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jagody dobrze przebrać (nie może być żadnych zepsutych)
  2. Umyć i wrzucić do dużego słoika
  3. Zasypać cukrem i dobrze wymieszać (np zakręcić i wstrząsnąć kilka razy słoikiem)
  4. Wlać spirytus żeby zakrywał jagody
  5. Odstawić na miesiąc
  6. Po miesiącu zlać nalewkę do butelek (najlepiej przez filtr do kawy, żeby była klarowna)
  7. Butelki ponownie odstawić na miesiąc


Nalewka z jagód Przepis

Nalewka z jagód Przepis

Nalewka z jagód Przepis