NALEWKA Z JEŻYN
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.14)
Kolejna w naszej kolekcji nalewek - tym razem z jeżyn. Idea przygotowania tej nalewki bardzo przypomina nalewkę z malin - nic dziwnego, bo owoce są podobne, a w zasadzie należą nawet do jednej rodziny.
Tym razem robimy nalewkę jak najprostszą, bez dodatkowych ulepszaczy smaku i dodatków.
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z nalewkami to spokojnie możecie zacząć właśnie od tej.


SKŁADNIKI

1 kg jeżyn

pół l spirytusu

pół l wódki

0,40 kg białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
273
13,7%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
18,4g
9,2%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie umyj jeżyny i wrzuć je do dużego słoika
  2. Zalej je wódką i spirytusem
  3. Odstaw na 2 tygodnie. Dobrze jest raz na jakiś czas potrząsnąć słoikiem, żeby alkohol miał dostęp do kazdego owocu
  4. Zlej alkohol do butelki a owoce zasyp cukrem
  5. Odstaw na 2 tygodnie
  6. Następnie odsącz jeżyny i syrop połącz ze zlanym wcześniej alkoholem
  7. Dobrze zakręć i odstaw na 2 do 3 miesięcy przed degustacją ;)


Nalewka z jeżyn Przepis

Nalewka z jeżyn Przepis