NALEWKA Z KWIATÓW LIPY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
To bardzo prosty przepis na nalewkę z kwiatów lipy. Oparty na przepisie na syrop, który robimy. Można powiedzieć, że to wersja dla leniwych albo dla początkujących. Mało pracy, niewiele do pamięta a smakuje pysznie. I w tej wersji po prostu nie może nie wyjść ;)
Uwaga: po "zrobieniu" będziemy musieli czekać na nią kilka miesięcy.


SKŁADNIKI

250 ml spirytusu

250 ml wódki

2 szklanki świeżych kwiatów lipy

150 g białego cukru

200 g wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Zmieszaj wódkę ze spirytusem.
  2. Włóż kwiaty lipy do dużego słoika i zalej alkoholem.
  3. Odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  4. Następnie przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy (chcemy, żeby nalewka była klarowna).
  5. W garnku rozpuść cukier w wodzie.
  6. Połącz z alkoholem i przelej do butelek.
  7. Odstaw ponownie w ciemne mniejsce na 3 do 6 miesięcy.


Nalewka z kwiatów lipy Przepis