NALEWKA Z KWIATÓW LIPY Nalewka z kwiatów lipy KATEGORIE Kuchnia polska Napoje i drinki CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.1)364 Michał@MilionSmaków To bardzo prosty przepis na nalewkę z kwiatów lipy. Oparty na przepisie na syrop, który robimy. Można powiedzieć, że to wersja dla leniwych albo dla początkujących. Mało pracy, niewiele do pamięta a smakuje pysznie. I w tej wersji po prostu nie może nie wyjść ;) Uwaga: po "zrobieniu" będziemy musieli czekać na nią kilka miesięcy. SKŁADNIKI 250 ml spirytusu250 ml wódki2 szklanki świeżych kwiatów lipy150 g białego cukru200 g wody PRZYGOTOWANIE Zmieszaj wódkę ze spirytusem. Włóż kwiaty lipy do dużego słoika i zalej alkoholem. Odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Następnie przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy (chcemy, żeby nalewka była klarowna). W garnku rozpuść cukier w wodzie. Połącz z alkoholem i przelej do butelek. Odstaw ponownie w ciemne mniejsce na 3 do 6 miesięcy.