NALEWKA Z MIĘTY PIEPRZOWEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.62)
W sezonie na nalewki warto wypróbować kolejną naszą propozycję - klasyczną nalewkę z mięty. Jest mocno orzeźwiająca o bardzo wyraźnym zapachu i smaku, no cóż, właśnie miętowym. Ma delikatnie zielony kolor, więc wygląda inaczej niż te najczęściej spotykane na polskich stołach.
Warto ostrzec, że niektórzy twierdzą, że jej smak przypomina płyn do płukania ust. Hmm, o gustach się nie dyskutuje, trzeba spróbować samemu.
Kilkanaście minut pracy i niestety - tygodnie, tygodnie czekania na efekt ;)


SKŁADNIKI

pół l mięty świeżej

¼ kg cukru

pół l spirytusu

pół l wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Zasyp liście mięty cukrem i odstaw na 3 dni.
  2. Wlej do nich spirytus i wodę.
  3. Odstaw na trzy tygodnie do ciemnego miejsca i wstrząsaj od czasu do czasu.
  4. Przelej do butelek przez gazę (lub filtr do kawy), żeby osiągnąć klarowną nalewkę.


Nalewka z mięty pieprzowej Przepis

Nalewka z mięty pieprzowej Przepis

DODAJ KOMENTARZ