NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.34)
Typowo polska nalewka sporządzona ze świeżych pędów sosny, zebranych jak tylko odrosną na wiosnę kilka centymetrów. Ma bardzo żywiczny posmak i jest dość ciężka, ale smakuje pysznie. Tak więc w celach degustacyjnych wystarczy jeden lub dwa kieliszki ;)


SKŁADNIKI

pół kg syropu z pędów sosny

0,30 l spirytusu

0,30 l wody

1 szklanka białego cukru

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Potnij pędy sosny i włóż je do litrowego słoika.
  2. Zmieszaj spirytus z wodą.
  3. Postaw słoik na słońcu na 3 tygodnie.
  4. Po tym czasie zlej alkohol.
  5. Zasyp pędy cukrem i odstaw znowu na słońce na 2 tygodnie.
  6. Na koniec zlej syrop ze słoika.
  7. Dodaj do niego dwie łyżki miodu i sok z cytryny.
  8. Wymieszaj z alkoholem zlanym wcześniej .


Nalewka z pędów sosny Przepis

Nalewka z pędów sosny Przepis