NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY Nalewka z pędów sosny KATEGORIE Kuchnia polska Napoje i drinki CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.32)39 Michał@MilionSmaków Typowo polska nalewka sporządzona ze świeżych pędów sosny, zebranych jak tylko odrosną na wiosnę kilka centymetrów. Ma bardzo żywiczny posmak i jest dość ciężka, ale smakuje pysznie. Tak więc w celach degustacyjnych wystarczy jeden lub dwa kieliszki ;) SKŁADNIKI pół kg syropu z pędów sosny0,30 l spirytusu0,30 l wody1 szklanka białego cukru3 łyżki soku z cytryny2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE Potnij pędy sosny i włóż je do litrowego słoika. Zmieszaj spirytus z wodą. Postaw słoik na słońcu na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol. Zasyp pędy cukrem i odstaw znowu na słońce na 2 tygodnie. Na koniec zlej syrop ze słoika. Dodaj do niego dwie łyżki miodu i sok z cytryny. Wymieszaj z alkoholem zlanym wcześniej .