NALEWKA Z PIGWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 30
  • OCEŃ (średnia: 3.32)
To wyjątkowo wdzięczna nalewka. Przepis jest tak prosty, że na pewno uda się osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z nalewkami. Smak za to, jest wyjątkowy. Lekko cierpki, słodki, mocno owocowy. Rozgrzewa w ciemne wieczory zimowe, pasuje do lodów i deserów.
Warto też dodać, że nalewka posiada dużą ilość witaminy C - myślę, że można uznać że pijemy ją dla zdrowia ;)


SKŁADNIKI

1 kg pigwy

1 kg białego cukru

pół l spirytusu

pół l wódki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
304
15,2%
Bialko
0,1g
0,1%
Weglow...
38,4g
19,2%
Tluszcze
0g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pigwę pokrój na ósemki (ja nie obieram) i wytnij gniazda nasienne.
  2. Wrzuć do dużego słoika i zasyp cukrem.
  3. Zakręć i odstaw na 2 do 3 tygodni.
  4. Zlej syrop a do owoców wlej wymieszaną wódkę ze spirytusem.
  5. Ponownie odstaw na 2 tygodnie.
  6. Po tym czasie zlej alkohol i połącz go z syropem.
  7. Przefiltruj nalewkę (przez gazę lub filtr do kawy) i wlej do butelek.
  8. Odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.


Nalewka z pigwy Przepis