NALEWKA Z WIŚNI (WIŚNIÓWKA)
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.04)
Wiśniówka to zdecydowanie najpopularniejsza nalewka w Polsce. Nic dziwnego. Rozgrzewa zimą - zarówno sama jak i w herbacie i idealnie smakuje zimna w lecie - na ochłodę - lub jako polewa do deserów lodowych.
Dobrze zrobiona zachowa wiele wartości odżywczych i witamin i całe bogactwo smaku wiśni.


SKŁADNIKI

1 kg wiśni

0,40 kg białego cukru

0,30 l wody

pół l spirytusu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
249
12,4%
Bialko
0,5g
0,3%
Weglow...
23,7g
11,8%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Usuń pestki z wiśni i przełóż je do dużego słoika
  2. Zalej spirytusem i wodą
  3. Dobrze wymieszaj
  4. Odstaw do ciemnego pomieszczenia na 3 tygodnie
  5. Najlepiej mieszać co kilka dni, żeby owoce lepiej oddały aromat
  6. Dodaj cukier i wymieszaj
  7. Odstaw na kolejne 3 tygodnie (mieszając co jakiś czas)
  8. Teraz przelej płyn do butelek przez sitko z gazą, żeby pozbyć się osadu
  9. Pozostałe owoce można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów ;)


Nalewka z wiśni (wiśniówka) Przepis

Nalewka z wiśni (wiśniówka) Przepis