NALEWKA MALINOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.11)
Nalewka malinowa to klasyka polskiej produkcji nalewek. Konkurować z nią może tylko i wyłącznie nalewka wiśniowa.
Która jest lepsza? To kwestia gustu. Malinowa jest słodsza i bardziej esencjonalna, doskonale rozgrzewa i lepiej niż wiśniowa nadaje się jako dodatek do zimowej herbaty ;)


SKŁADNIKI

1 kg malin

pół l spirytusu

pół l wódki

0,30 kg cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
261
13,1%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
15,3g
7,7%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Maliny dobrze opłucz i wrzuć do dużego słoika
  2. Zalej je wódką i spirytusem
  3. Odstaw na tydzień - pamiętaj żeby raz dziennie potrząsnąć słoikiem, wtedy alkohol wyciągnie więcej z owoców
  4. Zlej alkohol do butelni a maliny zasyp cukrem
  5. Potrząśnij kilka razy słoikiem, tak żeby całe owoce były oblepione cukrem
  6. Zostaw na około 2 tygodnie
  7. Następnie zlej syrop do butelki z alkoholem
  8. Odstaw na minimum 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce


Nalewka malinowa Przepis

Nalewka malinowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ