NOGI KACZKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.3)
Kaczka duszona w czerwonym winie to kolejna niebanalna propozycja na danie z drobiu. Mięso doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które podbijają smak aromatycznych kaczych nóżek.
Przepis z małymi modyfikacjami podpatrzony u Pascala Brodnickiego.


SKŁADNIKI

4 szt. nogi kaczki

400 g śliwek suszonych

400 ml wina czerwonego wytrawnego

2 szt. liści laurowych

250 ml bulionu drobiowego

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka masła klarowanego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
222
11,1%
Bialko
5,2g
3,5%
Weglow...
6,7g
3,3%
Tluszcze
17,7g
29,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Śliwki namoczyć w winie przez mniej więcej godzinę.
  2. Nogi kaczki umyć, osuszyć, doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  3. W głębokim garnku rozgrzać masło klarowane i smażyć na nim nogi kaczki z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
  4. Nadmiar tłuszczu z garnka przelać do miseczki.
  5. Śliwki moczone w winie przełożyć do osobnego naczynia, a winem zalać nogi kaczki.
  6. Dodać bulion, liście laurowe oraz szczyptę pieprzu, po czym wymieszać i dusić około godziny, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
  7. Gotową kaczkę przełożyć na talarze razem ze śliwkami. Można podawać z ulubioną sałatką i ziemniakami.


Nogi kaczki z suszonymi śliwkami Przepis

Nogi kaczki z suszonymi śliwkami Przepis