NOGI KACZKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI Nogi kaczki z suszonymi śliwkami KATEGORIE Obiady Mięsne Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.08)6 Beata@MilionSmaków Kaczka duszona w czerwonym winie to kolejna niebanalna propozycja na danie z drobiu. Mięso doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które podbijają smak aromatycznych kaczych nóżek. Przepis z małymi modyfikacjami podpatrzony u Pascala Brodnickiego. SKŁADNIKI 4 szt. nogi kaczki400 g śliwek suszonych400 ml wina czerwonego wytrawnego2 szt. liści laurowych250 ml bulionu drobiowegosólpieprz czarny mielony1 łyżka masła klarowanego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 222 11,1% Bialko 5,2g 3,5% Weglow... 6,7g 3,3% Tluszcze 17,7g 29,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 1029 51,4% Bialko 24,2g 16,1% Weglow... 30,9g 15,4% Tluszcze 82g 136,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Śliwki namoczyć w winie przez mniej więcej godzinę.Nogi kaczki umyć, osuszyć, doprawić z obu stron solą i pieprzem.W głębokim garnku rozgrzać masło klarowane i smażyć na nim nogi kaczki z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.Nadmiar tłuszczu z garnka przelać do miseczki.Śliwki moczone w winie przełożyć do osobnego naczynia, a winem zalać nogi kaczki.Dodać bulion, liście laurowe oraz szczyptę pieprzu, po czym wymieszać i dusić około godziny, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.Gotową kaczkę przełożyć na talarze razem ze śliwkami. Można podawać z ulubioną sałatką i ziemniakami.