NOWOJORSKIE CIASTO SEROWO-OWOCOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
W pełni sezonu owocowego królują wieloowocowe ciasta. Poniżej przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, malinami i czerwonymi porzeczkami zanurzonymi w serowej masie z domieszką orzechowego kremu na kruchutkim spodzie. Smak zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.


SKŁADNIKI

Krem

50 g orzechów włoskich

50 g mąki pszennej

50 g masła (miękkiego)

50 g białego cukru

jajko

1 łyżka bułki tartej

Ciasto

400 g mąki pszennej

300 g masła (miękkiego)

100 g białego cukru

2 szt. jajek

szczypta soli

Nadzienie

200 g rabarbaru

100 g malin

50 g czerwonych porzeczek

200 g twarogu sernikowego zmielonego

1 szklanka śmietany 12%

50 g mąki pszennej

1 opakowanie cukru waniliowego

2 szt. jajek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
291
14,6%
Bialko
6g
4%
Weglow...
26,1g
13,1%
Tluszcze
18,2g
30,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta. Zagnieść ręką i odstawić do lodówki.
  2. Przygotować krem: zmielone orzechy zmiksować z masłem, mąką, cukrem i jajkiem.
  3. Ciasto wyłożyć na okrągłą formę, również na jej boki tak aby całe nadzienie zmieściło się w środku.
  4. Ciasto posmarować równomiernie kremem orzechowym i posypać bułką tartą.
  5. Na warstwie kremu ułożyć drobno pokrojony rabarbar, maliny i porzeczki.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (z funkcją termoobiegu).
  7. W misce zmiksować pozostałe składniki masy i zalać nią owoce.
  8. Piec około 45 minut. Jeżeli ciasto się przyrumieni przykryć folią aluminiową.
  9. Po upieczeniu trzymać w ciepłym piekarniku jeszcze przez około 15 minut.


Nowojorskie ciasto serowo-owocowe Przepis

Nowojorskie ciasto serowo-owocowe Przepis