OCET JABŁKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.42)
Ocet jabłkowy od dawna jest używany w medycynie naturalnej ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i fluoru. Nie każdy lubi ocet (ja nie bardzo), ale są dania w których jego mały dodatek jest naprawdę nieodzowny. Warto wtedy zastąpić ocet spirytusowy czymś znacznie zdrowszym.
Ocet jabłkowy można zrobić samemu w domu i w dodatku naprawdę małym kosztem - jeśli wykorzystamy obierki z jabłek, które zostaną nam po zrobieniu innej potrawy, to wystarczy dodać tylko trochę wody i miodu i w zasadzie ocet mamy gotowy.


SKŁADNIKI

25 szt. jabłek

1 l wody

4 łyżki miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
43
2,1%
Bialko
0,3g
0,2%
Weglow...
9,6g
4,8%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka bardzo grubo obrać (na skórce musi zostać warstwa miąższu)
  2. Pozostałe części jabłek warto wykorzystać do czegoś innego, np zrobić szarlotkę albo jabłecznik. Jeśli nie macie co do nich innych planów to można je pokroić w kostkę i wykorzystać tutaj - trzeba wtedy pamiętać, że skórek i jabłek powinno być wagowo mniej więcej tyle samo co wody
  3. Skórki wrzucić do litrowego słoika
  4. Wodę wymieszać z miodem i wlać do słoika
  5. Wymieszać
  6. Słoik przykryć grubą warstwą gazy lub ścierką i odstawić w ciepłe miejsce
  7. Co kilka dni warto przemieszać jabłka czystą łyżką
  8. Jak mieszanka przestanie się pienić (po około 4 tygodniach) trzeba przelać ją do butelek lub słoików przez gazę lub gęste sitko
  9. Gotowy ocet można przechowywać naprawdę długo


Ocet jabłkowy Przepis