OCET JABŁKOWY
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy od dawna jest używany w medycynie naturalnej ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i fluoru. Nie każdy lubi ocet (ja nie bardzo), ale są dania w których jego mały dodatek jest naprawdę nieodzowny. Warto wtedy zastąpić ocet spirytusowy czymś znacznie zdrowszym.
Ocet jabłkowy można zrobić samemu w domu i w dodatku naprawdę małym kosztem - jeśli wykorzystamy obierki z jabłek, które zostaną nam po zrobieniu innej potrawy, to wystarczy dodać tylko trochę wody i miodu i w zasadzie ocet mamy gotowy.
25 szt. jabłek
1 l wody
4 łyżki miodu
Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
43
2,1%
Bialko
0,3g
0,2%
Weglow...
9,6g
4,8%
Tluszcze
0,3g
0,5%
100g
Na porcję (zmień)
kCal
Bialko
Weglow...
Tluszcze
1 Serving
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal