OMLET BISZKOPTOWY Z BIAŁEK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI Omlet biszkoptowy z białek z karmelizowanymi jabłkami KATEGORIE Śniadania Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.21)7 Michał@MilionSmaków W sezonie świeżych polskich owoców na moim stole często goszczą puszyste omlety biszkoptowe. Najczęściej z malinami, jagodami czy truskawkami podane z różnymi sosami czekoladowymi. Dziś wersja odchudzona, bo ze zmniejszoną ilością mąki i bez żółtek, oraz z karmelizowanymi jabłkami. Pyszny jesienny smak. SKŁADNIKI Ciasto4 szt. białek jajekszczypta soli1 łyżka masła klarowanego1 łyżeczka cukru trzcinowego2 łyżki mąki pszennejNadzienie1 łyżka masła klarowanego1 łyżka cukru trzcinowego2 szt. jabłek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 101 5,1% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 12,2g 6,1% Tluszcze 4,3g 7,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 305 15,3% Bialko 9,6g 6,4% Weglow... 36,7g 18,4% Tluszcze 13,1g 21,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (w połowie ubijania dodaj cukier) Zmniejsz obroty miksera i dosyp mąkę Rozgrzej masło klarowane na patelni (u mnie o średnicy 24 cm) Wlej połowę masy i przykryj pokrywką Po około 4 minutach omlet powinien być już ścięty lekko od góry a po podniesieniu pokrywki będzie słychać lekkie skwierdzenie Przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty W między czasie na drugiej patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć pokrojone w kostkę jabłka Smaż często mieszając około 3 minut aż puszczą soki Dodaj łyżkę cukru trzcinowego Poczekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać i smaż potem około 8 minut często mieszając Przełóż omlety na talerze i ułóż na nich jabłka