OMLET BISZKOPTOWY Z SOSEM CZEKOLADOWYM I TRUSKAWKAMI Omlet biszkoptowy z sosem czekoladowym i truskawkami KATEGORIE Śniadania Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.12)4 Michał@MilionSmaków Świetna propozycja na śniadanie - zwłaszcza w sezonie truskawkowym. Puszysty lekko słodki omlet ze świeżymi truskawkami i pysznym sosem z białej czekolady umili każdy, nawet poniedziałkowy, poranek. SKŁADNIKI Ciasto2 szt. jajek2 łyżki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli1 łyżka masła (do smażenia)Sos¼ opakowania czekolady białej100 ml jogurtu greckiegoPosypka100 g truskawek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 153 7,6% Bialko 6,6g 4,4% Weglow... 12,8g 6,4% Tluszcze 8,3g 13,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 584 29,2% Bialko 25,1g 16,7% Weglow... 48,9g 24,4% Tluszcze 31,5g 52,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do miski a żółtka odłożyćMąkę wymieszać z cukremBiałka ubić mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli na wysokich obrotach mikseraZmniejszyć obroty na małe i dodać powoli żółtkaJak masa nabierze jednolitego koloru powoli wsypać mąkę z cukremRozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło (najlepiej sprawdza się głęboka patelnia o średnicy około 22 - 24 cm)Wlać masę na omlet i przykryćSmażyć na dość mocnym ogniu około 5 minut (będzie słychać lekkie syczenie jak dół się przysmaży)Delikatnie odwrócić omlet (da radę jedną łopatką bo omlet jest dość sztywny - od góry nie powinien być gorący to można pomagać sobie palcami)Smażyć około 2 minutDo rondelka wrzucić białą czekoladęJak zacznie się lekko rozpuszczać to delikatnie mieszaćKiedy czekolada będzie prawie płynna dodać jogurt i energicznie mieszaćTruskawki pokroić w ćwiartki lub plasterkiPo zdjęciu z patelni (najłatwiej to zrobić odwracając ją do góry nogami - masło powinno całe się wchłonąć w omlet) polać omlet sosem i posypać truskawkamiNajlepiej smakuje gorący z dobrą kawą ;)