OMLET BISZKOPTOWY Z SOSEM CZEKOLADOWYM I TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.12)
Świetna propozycja na śniadanie - zwłaszcza w sezonie truskawkowym.
Puszysty lekko słodki omlet ze świeżymi truskawkami i pysznym sosem z białej czekolady umili każdy, nawet poniedziałkowy, poranek.


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szt. jajek

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

1 łyżka masła (do smażenia)

Sos

¼ opakowania czekolady białej

100 ml jogurtu greckiego

Posypka

100 g truskawek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
153
7,6%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
12,8g
6,4%
Tluszcze
8,3g
13,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do miski a żółtka odłożyć
  2. Mąkę wymieszać z cukrem
  3. Białka ubić mikserem na sztywną pianę z odrobiną soli na wysokich obrotach miksera
  4. Zmniejszyć obroty na małe i dodać powoli żółtka
  5. Jak masa nabierze jednolitego koloru powoli wsypać mąkę z cukrem
  6. Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło (najlepiej sprawdza się głęboka patelnia o średnicy około 22 - 24 cm)
  7. Wlać masę na omlet i przykryć
  8. Smażyć na dość mocnym ogniu około 5 minut (będzie słychać lekkie syczenie jak dół się przysmaży)
  9. Delikatnie odwrócić omlet (da radę jedną łopatką bo omlet jest dość sztywny - od góry nie powinien być gorący to można pomagać sobie palcami)
  10. Smażyć około 2 minut
  11. Do rondelka wrzucić białą czekoladę
  12. Jak zacznie się lekko rozpuszczać to delikatnie mieszać
  13. Kiedy czekolada będzie prawie płynna dodać jogurt i energicznie mieszać
  14. Truskawki pokroić w ćwiartki lub plasterki
  15. Po zdjęciu z patelni (najłatwiej to zrobić odwracając ją do góry nogami - masło powinno całe się wchłonąć w omlet) polać omlet sosem i posypać truskawkami
  16. Najlepiej smakuje gorący z dobrą kawą ;)


Omlet biszkoptowy z sosem czekoladowym i truskawkami Przepis

Omlet biszkoptowy z sosem czekoladowym i truskawkami Przepis

Omlet biszkoptowy z sosem czekoladowym i truskawkami Przepis