OMLET CESARSKI Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Omlet cesarski z borówką amerykańską KATEGORIE Śniadania Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.6)5 Michał@MilionSmaków Kolejna propozycja śniadaniowa na naszym blogu i zarazem kolejna odsłona omletu. Tym razem jest to tak zwany omlet cesarski - czyli pieczony w piekarniku a nie smażony na patelni. SKŁADNIKI 2 szt. jajek100 ml mleka 2%80 g mąki pszennej2 łyżki cukru pudru100 g borówek amerykańskichszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 150 7,5% Bialko 6,4g 4,2% Weglow... 23,2g 11,6% Tluszcze 3,6g 6% 100g Na porcję (zmień) kCal 631 31,5% Bialko 26,7g 17,8% Weglow... 97,5g 48,7% Tluszcze 15,1g 25,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Oddziel żółtka od białek Żółtka dokładnie wymieszaj z mąką, cukrem i mlekiem Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) Wlej masę do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 15 minut Po 15 minutach omlet powinien wyglądać tak: Wysuń omlet z piernika i porwij go na dość spore kawałki (np łopatką i widelcem) Wstaw jeszcze do piekarnika na 3 minuty żeby krawędzie podeschły W między czasie rozgnieć widelcem borówkę amerykańską Kawałki omleta wyłóż na talerze i na wierzch nałóż borówkę