OMLET CESARSKI ZE SZPARAGAMI


KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Omlet cesarski to rodzaj omletu, który piecze się w piekarniku a nie smaży na patelni. Poza tym nie ma większych różnic: można do niego dodać w zasadzie każde dodatki ;)
Tym razem wybór padł na szparagi, które są tak krótko w Polsce, że trzeba wykorzystać je na każdy możliwy sposób ;)


SKŁADNIKI

3 szt. jajek

100 g mąki orkiszowej

100 ml mleka 2%

pół łyżeczki soli

3 szt. szparagów

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka dokładnie wymieszaj z mąką, solą i mlekiem.
  4. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  5. Połącz obie masy, delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch miseczek żaroodpornych.
  6. Oderwij od szparagów łuski i potnij je na kawałki około 5 centymetrów.
  7. Delikatnie ułóż je w naczyniach żaroodpornych i delikatnie wciśnij w ciasto.
  8. Piecz około 20 minut (jajka muszą się ściąć a szparagi lekko przyrumienić)


Omlet cesarski ze szparagami Przepis

Omlet cesarski ze szparagami Przepis

Omlet cesarski ze szparagami Przepis

DODAJ KOMENTARZ