OMLET LIGHT Z BIAŁEK ZE SZPINAKIEM Omlet light z białek ze szpinakiem KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.42)53 Michał@MilionSmaków Można powiedzieć, że omlet z białek to wersja light mojego "omletu light", który dość często robię na śniadanie. W składzie są w zasadzie same jajka i przyprawy, oraz, oczywiście, nadzienie. W dziejszym omlecie zostały tylko białka, przyprawy i świeże warzywa. Smaczne, zdrowe, szybkie i podwójnie light ;) SKŁADNIKI 2 szt. jajek (białka)szczypta soli2 łyżki wodyszczypta mielonego pieprzu4 łyżki świeżego szpinaku (młodego)2 łyżki szczypiorkuoliwa z oliwek (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Wlej białka do miseczkiDodaj wodę i przyprawyRoztrzep je widelcem lub trzepaczką aż masa zrobi się lekko puszysta (jak przy ubijaniu białek)Rozgrzej oliwę na patelni i wlej białkaPrzykryj przykrywką i smaż około 5 minut aż omlet zacznie się ścinać z góryNa połówce omleta połóż liście szpinaku i złóż go na półSmaż pod przykryciem jeszcze około 3 minutPrzed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem