OMLET LIGHT Z BIAŁEK ZE SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.09)
Można powiedzieć, że omlet z białek to wersja light mojego "omletu light", który dość często robię na śniadanie.
W składzie są w zasadzie same jajka i przyprawy, oraz, oczywiście, nadzienie. W dziejszym omlecie zostały tylko białka, przyprawy i świeże warzywa.
Smaczne, zdrowe, szybkie i podwójnie light ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek (białka)

szczypta soli

2 łyżki wody

szczypta mielonego pieprzu

4 łyżki świeżego szpinaku (młodego)

2 łyżki szczypiorku

oliwa z oliwek (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej białka do miseczki
  2. Dodaj wodę i przyprawy
  3. Roztrzep je widelcem lub trzepaczką aż masa zrobi się lekko puszysta (jak przy ubijaniu białek)
  4. Rozgrzej oliwę na patelni i wlej białka
  5. Przykryj przykrywką i smaż około 5 minut aż omlet zacznie się ścinać z góry
  6. Na połówce omleta połóż liście szpinaku i złóż go na pół
  7. Smaż pod przykryciem jeszcze około 3 minut
  8. Przed podaniem posyp drobno posiekanym szczypiorkiem


Omlet light z białek ze szpinakiem Przepis