OMLET LIGHT Z CUKINIĄ, SEREM, SZYNKĄ I RUKOLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Moje ulubione danie śniadaniowe z innym nadzieniem. Szynka i ser to kompozycja którą można się najeść na kilka godzin a dodatek cukinii i rukoli zapewnia ciekawe urozmaicenie smaku.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

2 plasterki szynki tradycyjnej

2 plasterki sera żółtego

4 plasterki cukinii

2 łyżki rukoli

2 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
208
10,4%
Bialko
12,7g
8,4%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
16,5g
27,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i dwiema łyżkami wody
  2. Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masło
  3. Wlać jajka i przykryć pokrywką
  4. Jak omlet się zetnie (około 10 minut) to nałożyć na pół omletu porwane na kawałki ser i szynkę. Dodać plasterki cukinii pocięte na pół (lub 4 części jeśli cukinia jest duża), oraz posypać rukolą
  5. Złożyć omlet na pół i przykryć
  6. Po 10 minutach podawać posypane resztką rukoli


Omlet light z cukinią, serem, szynką i rukolą Przepis

Omlet light z cukinią, serem, szynką i rukolą Przepis