OMLET LIGHT Z CUKINIĄ, SEREM, SZYNKĄ I RUKOLĄ Omlet light z cukinią, serem, szynką i rukolą KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.25)2 Michał@MilionSmaków Moje ulubione danie śniadaniowe z innym nadzieniem. Szynka i ser to kompozycja którą można się najeść na kilka godzin a dodatek cukinii i rukoli zapewnia ciekawe urozmaicenie smaku. SKŁADNIKI 2 szt. jajekszczypta soliszczypta mielonego pieprzu2 plasterki szynki tradycyjnej2 plasterki sera żółtego4 plasterki cukinii2 łyżki rukoli2 łyżki masła Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 208 10,4% Bialko 12,7g 8,4% Weglow... 1,9g 0,9% Tluszcze 16,5g 27,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 536 26,8% Bialko 32,6g 21,8% Weglow... 4,8g 2,4% Tluszcze 42,5g 70,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i dwiema łyżkami wodyRozgrzać patelnię i rozpuścić na niej masłoWlać jajka i przykryć pokrywkąJak omlet się zetnie (około 10 minut) to nałożyć na pół omletu porwane na kawałki ser i szynkę. Dodać plasterki cukinii pocięte na pół (lub 4 części jeśli cukinia jest duża), oraz posypać rukoląZłożyć omlet na pół i przykryćPo 10 minutach podawać posypane resztką rukoli