OMLET LIGHT Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ Omlet light z szynką i mozzarellą KATEGORIE Śniadania Dieta South Beach Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.12)111 Michał@MilionSmaków Omlety to bardzo popularne dania śniadaniowe. Samych sposobów wykonania "ciasta" na omlet jest sporo, a wersje "nadzienia" można mnożyć w nieskończoność. Dziś wersja light. Dużo białka, mało węglowodanów. Posiłek, który potrafi dostarczyć dużą dawkę energii, która wystarczy na kilka godzin. SKŁADNIKI 2 szt. jajeksólpieprz czarny mielony2 łyżki masła (do smażenia)Nadzienie2 plasterki szynki tradycyjnej (dowolna jaką lubimy)50 g sera mozzarella (pół standardowej kulki) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 232 11,6% Bialko 14,3g 9,6% Weglow... 1,6g 0,8% Tluszcze 18,5g 30,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 534 26,7% Bialko 33g 22% Weglow... 3,6g 1,8% Tluszcze 42,5g 70,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbić jajka do miseczki lub szklankiDoprawić solą i pieprzem według uznania (wystarczy szczypta soli i dwa razy tyle pieprzu)Dobrze wymieszać do osiągnięcia jednolitej konsystencjiRozgrzać patelnię i rozpuścić masło. Ilość pasuje do patelni o średnicach 24 cm i 28 cm (w zależności od tego czy preferujemy grube czy cienkie omlety)Wlać jajka i przykryć pokrywkąSmażyć około 5 minut na średnim ogniu aż jajko na górze się zetnieNa połowie omleta ułożyć pokrojoną szynkę i mozzarellę. Złożyć omlet na pół, przykryć i smażyć kolejne 5 minut aż ser się rozpuściDobrze smakuje udekorowany świeżymi liśćmi bazylii