OMLET MAKARONOWY Z CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Uwielbiam omlety - są bardzo częstym wyborem na moje śniadania. Ciągle staram się tworzyć nowe kompozycje i szukać innych smaków.
Tym razem coś nietypowego w mojej kuchni - połączenie omletu z makaronem podawane z duszoną cukinią.


SKŁADNIKI

jajko

pół opakowania pomidorów w puszce (200g z sokiem)

1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

2 łyżki miodu

1 łyżka jasnego sosu sojowego

sól

pieprz czarny mielony

pół łyżeczki białego cukru

oliwa z oliwek (do smażenia)

30 g makaronu spaghetti

2 łyżki mleka 2%

2 łyżki sera parmezanu (startego)

1 łyżeczka natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
18,6g
9,3%
Tluszcze
3g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. W rondelku zagotuj pomidory z sokiem i dodaj do nich sok z cytryny, miód i sos sojowy
  3. Cukinię pokrój wzdłuż na ćwiartki a następnie ma kawałki około 4 - 5 cm
  4. Dodaj ją do sosu i duś około 5 minut
  5. Na patelni rozgrzej oliwę
  6. Wrzuć makaron i podsmaż go aż zacznie się rumienić
  7. Wymieszaj jajko z parmezanem, natką pietruszki i mlekiem i wlej na makaron
  8. Smaż około 4 minut z jednej strony i 3 z drugiej
  9. Omlet i cukinię podawaj na osobnych talerzach


Omlet makaronowy z cukinią Przepis

Omlet makaronowy z cukinią Przepis