OMLET Z DŻEMEM FIGOWYM Omlet z dżemem figowym KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.5)1 Michał@MilionSmaków Nietypowy omlet w mojej kuchni - na słodko. Raz na jakiś czas warto zjeść coś słodkiego na śniadanie - zwłaszcza do kawy. A jeśli mamy dżem z fig domowej roboty to naprawdę ciężko się oprzeć. SKŁADNIKI 2 szt. jajek1 łyżeczka cukru trzcinowego2 szczypty cynamonu3 łyżki dżemu (z fig)2 łyżki oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 289 14,4% Bialko 7,4g 4,9% Weglow... 19,9g 10% Tluszcze 19,8g 33% 100g Na porcję (zmień) kCal 603 30,2% Bialko 15,4g 10,3% Weglow... 41,6g 20,8% Tluszcze 41,3g 68,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka wbić do kubka lub miskiDodać cukier i cynamon, oraz 2 łyżki wody i dobrze roztrzepaćDodać 2 łyżki dżemu i ponownie dobrze wymieszaćNa patelni rozgrzać oliwęWlać jajka i przykryć przykrywkąTeraz wystarczy poczekać aż jajka się dobrze zetną (przydaje się szklana pokrywka, przez którą widać czy jedzenie jest już gotowe)Ostrożnie przełożyć na talerz, żeby omlet się nie rozwaliłPołożyć na wierzch łyżkę dżemu z fig