OMLET Z DŻEMEM FIGOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Nietypowy omlet w mojej kuchni - na słodko. Raz na jakiś czas warto zjeść coś słodkiego na śniadanie - zwłaszcza do kawy. A jeśli mamy dżem z fig domowej roboty to naprawdę ciężko się oprzeć.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 szczypty cynamonu

3 łyżki dżemu (z fig)

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
289
14,4%
Bialko
7,4g
4,9%
Weglow...
19,9g
10%
Tluszcze
19,8g
33%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka wbić do kubka lub miski
  2. Dodać cukier i cynamon, oraz 2 łyżki wody i dobrze roztrzepać
  3. Dodać 2 łyżki dżemu i ponownie dobrze wymieszać
  4. Na patelni rozgrzać oliwę
  5. Wlać jajka i przykryć przykrywką
  6. Teraz wystarczy poczekać aż jajka się dobrze zetną (przydaje się szklana pokrywka, przez którą widać czy jedzenie jest już gotowe)
  7. Ostrożnie przełożyć na talerz, żeby omlet się nie rozwalił
  8. Położyć na wierzch łyżkę dżemu z fig


Omlet z dżemem figowym Przepis

Omlet z dżemem figowym Przepis

Omlet z dżemem figowym Przepis