OMLET Z KURKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Następny omlet na śniadanie w naszej kolekcji. Tym razem wersja w sam raz na sezon grzybowy. Lekki omlet bez dodatku mąki wypełniony kurkami i cebulką z małym dodatkiem sera mozzarella.
Sycące śniadanie, które sprawi, że poranek będzie wart wstawania z łóżka.


SKŁADNIKI

4 łyżki masła

2 szt. jajek

2 łyżki wody

2 szczypty soli

pół szklanki kurek

pół sera mozzarella

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
228
11,4%
Bialko
10,2g
6,8%
Weglow...
1,4g
0,7%
Tluszcze
19,9g
33,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najszybciej zrobisz to danie używając dwóch patelni jednocześnie ;)
  2. Na obu rozgrzej masło
  3. W misce wymieszaj jajka z wodą i solą
  4. Wlej je na patelnię i przykryj
  5. Na drugą patelnię wrzuć kurki pokrojone w małe kawałki
  6. Mieszaj je co jakiś czas, żeby się nie przypaliły
  7. Jak omlet się zetnie od góry wrzuć na niego kurki i plasterki sera mozzarella
  8. Złóż omlet na pół (tak, żeby nadzienie było w środku)
  9. Przykryj i zostaw na około 2 - 3 minuty
  10. Gotowe ;)


Omlet z kurkami Przepis

Omlet z kurkami Przepis