OMLET Z PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Omlet z klasycznym połączeniem: pieczarki i żółty ser. Sycące i smaczne. Omlet nie zawiera mąki, po to, żeby dłużej utrzymać uczucie sytości ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

2 plasterki sera żółtego

3 szt. pieczarek

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
222
11,1%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
1g
0,5%
Tluszcze
19,7g
32,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbić jajka do szklanki lub miseczki i dolać 2 łyżki wody
  2. Doprawić solą i pieprzem i dobrze roztrzepać
  3. Rozgrzać oliwę na patelni
  4. Wlać jajka i przykryć pokrywką (najlepiej szklaną, bo widać przez nią kiedy omlet się zetnie)
  5. Umyć i obrać pieczarki, a następnie pokroić na cienkie plasterki
  6. Jak jajka się zetną położyć na połowie omletu plasterki pieczarek i sera
  7. Złożyć omlet na pół, obok położyć kilka plasterków pieczarek (jak się trochę podsmażą będą do dekoracji)
  8. Omlet można podawać już po około 5 minutach (ser w środku będzie rozpuszczony a pieczarki zdążą się udusić)


Omlet z pieczarkami Przepis

Omlet z pieczarkami Przepis