OMLET Z POMIDORAMI I PARMEZANEM Omlet z pomidorami i parmezanem KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.33)21 Michał@MilionSmaków W okresie wiosenno letnim warto wykorzystywać do omletów warzywa, które akurat są świeże i rosną w Polsce ;) Tym razem proponuję połączenie pomidorów i nutą parmezanu. SKŁADNIKI 2 szt. jajeksólpieprz czarny mielony1 pomidor1½ łyżki sera parmezanuoliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 86 4,3% Bialko 7,4g 4,9% Weglow... 1,8g 0,9% Tluszcze 5,3g 8,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 262 13,1% Bialko 22,4g 15% Weglow... 5,4g 2,7% Tluszcze 16g 26,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomidora sparz i obierz ze skórkiPokrój go w drobną kostkęNa patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej pomidora około 4 minutW miseczce wymieszaj jajka z dwoma łyżkami wody, solą i pieprzem oraz połową łyżki parmezanuZalej masą jajeczną pomidora i smaż pod przykryciem około 5 minutPo wyłożeniu na talerz posyp omlet łyżką starego parmezanu