OMLET Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I CZARNĄ BAZYLIĄ Omlet z pomidorami, mozzarellą i czarną bazylią KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Michał@MilionSmaków Omlety to jedno z moich ulubionych śniadań. Są sycące, smaczne i odpowiednio zbilansowany, żeby stanowić pierwszy posiłek nowego dnia. Pomysłów na nadzienie do nich są tysiące a dziś prawie klasyczne: ser mozzarella, świeże pomidory oraz czarna bazylia, która sprawi, że danie będzie wyglądało ciekawiej ;) Ten omlet nie zawiera w składzie mąki, więc będzie odpowiedni dla osób uczulonych na gluten, czy będących na diecie. SKŁADNIKI 2 szt. jajek2 łyżki wody¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego pieprzu¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonejpół łyżki masła klarowanegopół sera mozzarella1 łyżka świeżej czarnej bazylii PRZYGOTOWANIE Wbij jajka do miski i dolej wodę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie roztrzep widelcem (można mikserem, ale zazwyczaj szybciej jest widelcem, a jajka nie musza być roztrzepane idealnie). Na patelni rozpuść masło klarowane i wlej jajka. Przykryj (najlepiej szklaną pokrywką, wtedy bez podnoszenia jej widać czy omlet ściął się już od góry). Czekając na omlet pokrój ser i pomidory w kostkę - taką około jednego centymetra. Bazylię porwij na mniejsze kawałki lub zostaw w całości (ja najczęściej zostawiam bo czarna bazylia ma mniejsze liście niż ta klasyczna). Jak jajka zetną się od góry na połowę nałóż farsz i złóż omlet. Znów przykryj patelnię i zostaw na małym płomieniu na około 2 - 3 minuty.