OMLET Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I CZARNĄ BAZYLIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Omlety to jedno z moich ulubionych śniadań. Są sycące, smaczne i odpowiednio zbilansowany, żeby stanowić pierwszy posiłek nowego dnia.
Pomysłów na nadzienie do nich są tysiące a dziś prawie klasyczne: ser mozzarella, świeże pomidory oraz czarna bazylia, która sprawi, że danie będzie wyglądało ciekawiej ;)
Ten omlet nie zawiera w składzie mąki, więc będzie odpowiedni dla osób uczulonych na gluten, czy będących na diecie.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

2 łyżki wody

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej

pół łyżki masła klarowanego

pół sera mozzarella

1 łyżka świeżej czarnej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij jajka do miski i dolej wodę.
  2. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  3. Dokładnie roztrzep widelcem (można mikserem, ale zazwyczaj szybciej jest widelcem, a jajka nie musza być roztrzepane idealnie).
  4. Na patelni rozpuść masło klarowane i wlej jajka.
  5. Przykryj (najlepiej szklaną pokrywką, wtedy bez podnoszenia jej widać czy omlet ściął się już od góry).
  6. Czekając na omlet pokrój ser i pomidory w kostkę - taką około jednego centymetra.
  7. Bazylię porwij na mniejsze kawałki lub zostaw w całości (ja najczęściej zostawiam bo czarna bazylia ma mniejsze liście niż ta klasyczna).
  8. Jak jajka zetną się od góry na połowę nałóż farsz i złóż omlet.
  9. Znów przykryj patelnię i zostaw na małym płomieniu na około 2 - 3 minuty.


Omlet z pomidorami, mozzarellą i czarną bazylią Przepis

Omlet z pomidorami, mozzarellą i czarną bazylią Przepis