OMLET CESARSKI Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejna propozycja śniadaniowa na naszym blogu i zarazem kolejna odsłona omletu.
Tym razem jest to tak zwany omlet cesarski - czyli pieczony w piekarniku a nie smażony na patelni.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

100 ml mleka 2%

80 g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

100 g borówek amerykańskich

szczypta soli


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
150
7,5%
Bialko
6,4g
4,2%
Weglow...
23,2g
11,6%
Tluszcze
3,6g
6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Żółtka dokładnie wymieszaj z mąką, cukrem i mlekiem
  3. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli
  4. Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
  6. Wlej masę do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 15 minut
  7. Po 15 minutach omlet powinien wyglądać tak:
  8. Wysuń omlet z piernika i porwij go na dość spore kawałki (np łopatką i widelcem)
  9. Wstaw jeszcze do piekarnika na 3 minuty żeby krawędzie podeschły
  10. W między czasie rozgnieć widelcem borówkę amerykańską
  11. Kawałki omleta wyłóż na talerze i na wierzch nałóż borówkę


Omlet cesarski z borówką amerykańską Przepis

Omlet cesarski z borówką amerykańską Przepis

DODAJ KOMENTARZ